< Terug naar overzicht

6 op de 10 HR-managers hebben aanwervingsplannen

Hoewel meer dan een kwart (26 procent) van de Belgische HR-managers van plan is nieuwe posities te creƫren in de tweede helft van 2016, blijft het accent in de aanwervingsplannen wel liggen op het invullen van vrijgekomen posities.

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische HR-managers. Wel houdt het optimisme over de groeiperspectieven van de Belgische economie en het eigen bedrijf aan.

Vertrouwen in de toekomst

Het ondernemersvertrouwen in België onder de HR-managers blijft hoogt. Zo blijkt uit het onderzoek dat er een sterk vertrouwen is in de groeiperspectieven van de Belgische economie (63 procent) en het eigen bedrijf (72 procent). Dit vertrouwen uit zich dan ook in de aanwervingsplannen van bedrijven. Zes op de tien Belgische HR-managers heeft aanwervingsplannen in het komende jaar door vrijgekomen posities in te vullen. Dat is 12 procent meer dan in 2015. Het aantal Belgische HR-managers dat van plan is om nieuwe posities te creëren (26 procent), is lichtjes gezakt ten opzichte van vorig jaar, maar blijft nog steeds significant.

Eveneens opvallend is dat het aantal HR-managers dat aangeeft om in de komende zes maanden posities te verwijderen (3 procent) of om hun aanwervingsplannen te bevriezen (11 procent) beduidend gedaald is ten opzichte van 2015. Toen voorzag maar liefst 22 procent van de Belgische HR-managers om hun aanwervingsplannen te bevriezen en zou 5 procent onder hen posities verwijderen.

Gezocht: getalenteerde professionals

Het onderzoek toont aan dat 84 procent van de HR-managers bezorgd zijn dat hun topperformers in het komende jaar het bedrijf zullen verlaten voor een andere uitdaging. Bovendien ervaart meer dan negen op de tien (92 procent) Belgische HR-managers het als een uitdaging om vandaag de dag gekwalificeerde professionals te vinden. Dat is een stijging van maar liefst 13 procent ten opzichte van vorig jaar.

De hoofdoorzaak is volgens HR-managers te vinden bij het gebrek aan de juiste vaardigheden. De ondervraagde HR-managers ervaren in het bijzonder moeilijkheden bij het vinden van technische niche-experts (42 procent) of van professionals met sterke commerciële of zakelijke vaardigheden (20 procent). Toch is voor 19 procent van de HR-managers hét grote struikelblok dat de vraag naar gekwalificeerd personeel vandaag groter is dan het aanbod. Het gaat om een stijging van 4 procent vergeleken met vorig jaar.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen