< Terug naar overzicht

6 op de 10 bedienden niet bereid tot compromis voor eenheidsstatuut

De overgrote meerderheid van de arbeiders en bedienden steunt een eenheidsstatuut. Toch is maar 40 procent van de bedienden en de helft van de arbeiders bereid om voordelen in te leveren.

Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstverlener Securex bij 1754 werknemers eind maart 2013. Zowel arbeiders als bedienden vinden een gelijkschakeling tussen het statuut van arbeiders en bedienden noodzakelijk. 85 procent van de arbeiders en 70 procent van de bedienden staat achter een eenmaking.

Bijna alle werknemers zijn het erover eens dat werkgevers bij elk ontslag moeten aantonen dat dit niet willekeurig is. Maar ook dat de opzegtermijn en de proefperiode voor arbeiders en bedienden identiek moeten zijn en dat de carensdag afgeschaft moet worden.

43 procent van de bedienden en de helft van de arbeiders zegt bereid te zijn om voordelen in te leveren. Bijna de helft (44 procent) van beide statuten beseft dat dit sowieso nodig zal zijn. Vakbondsleden zijn niet meer, maar ook niet minder bereid om voordelen in te leveren dan werknemers die geen lid zijn van een vakbond.

Bijna de helft van de arbeiders (45 procent) is van plan om zodra het eenheidsstatuut een feit is, over te schakelen naar hoofdarbeid. Eén op de tien bedienden wil het omgekeerde doen en een job zoeken met meer handenarbeid.

Arbeiders halen hun informatie over het eenheidsstatuut vooral bij de vakbonden (42 procent) en de bedienden vooral via de media (70 procent). Slechts een kleine groep werknemers haalt die informatie hij de eigen werkgever.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen