< Terug naar overzicht

55-plussers betaald thuis zetten: “Juridisch toegelaten, maar desastreus signaal”

ING België mag 1500 55-plussers betaald thuis laten. Zo blijkt uit een juridisch onderzoek op verzoek van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V). De minister roept bedrijven wel op om hun “sociale verantwoordelijkheid” te nemen.

ING België besliste onlangs om tegen 2021 3000 van de 9000 banen te schrappen. Om veel gedwongen ontslagen te vermijden, bood de bank zo’n 1500 werknemers van meer dan 55 de mogelijkheid om het gros van hun loon te behouden zonder dat ze nog moeten werken.

Federaal minister van Werk Kris Peeters sprak toen van een “verkeerd signaal” en vroeg zijn administratie te onderzoeken of er sprake was van leeftijdsdiscriminatie. Uit het onderzoek blijkt nu dat daar geen sprake van is. De juridische goedkeuring van het onderzoek opent de weg voor andere bedrijven om hetzelfde te doen. En die zouden al klaar staan...

“Desastreus signaal”

Minister Peeters waarschuwt voor dergelijke regelingen omdat die ingaan tegen de inspanningen van de regering om iedereen langer te laten werken. Hij vindt dat bedrijven hun sociale verantwoordelijkheid moeten nemen: “Niet door alles met geld op te lossen, wel door de werknemers te helpen aan een nieuwe job.”

Arbeidsmarktspecialist Marc De Vos noemt de vertrekregeling van ING een “desastreus signaal”. “Die mensen worden met een zak geld thuis gezet, waardoor ze totaal geen prikkel meer hebben om een nieuwe job te overwegen”, klinkt het.

Bron: De Tijd (tijd.be) en De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen