< Terug naar overzicht

5,3 procent minder Vlaamse werkzoekenden in oktober

Vlaanderen telde eind oktober 209.253 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 11.667 of 5,3 procent minder dan een jaar eerder. De Vlaamse werkloosheid daalt onafgebroken sinds augustus 2015, nu al meer dan 2 jaar aan een stuk.

In elke leeftijdscategorie, voor elk studieniveau en bij elke werkloosheidsduur: overal daalt de Vlaamse werkloosheid. De jeugdwerkloosheid (-25 jaar) daalt zelfs met 8 procent, de middenleeftijdsgroep (25-50 jaar) met 6 procent en bij de 50-plussers daalt de werkloosheid met 1,7 procent. De werkloosheid bij 50- tot 55-jarigen en 55- tot 60-jarigen daalt opmerkelijk met respectievelijk 10,7 procent en 7,5 procent.

Ook de allochtone werkloosheid daalt stevig met 1,6 procent. Gezien de recente migratiegolf uit Syrië, Irak en Afghanistan, is dat zonder meer goed nieuws. Dat deze nieuwkomers zich massaal inschrijven bij de VDAB zien we aan de toename met 13,1 procent in de categorie ‘Andere’, die onder meer de erkende vluchtelingen met een leefloon omvat. Dat die instroom toch resulteert in een algemene vermindering bij de allochtone werkloosheid met 1,6 procent is dan ook goed nieuws.

De kortdurige werkloosheid (-1 jaar) daalt met 4,6 procent. De groep die werkloos is tussen 1 en 2 jaar daalt met 11,4 procent en de zeer langdurige werkloosheid (+2 jaar) daalt met 2,8 procent. 52,2 procent van de werkzoekenden is minder dan een jaar werkzoekend, 16,8 procent tussen 1 en 2 jaar en 31 procent langer dan twee jaar.

De werkloosheid in Limburg (-10,3 procent) blijft trouwens sneller dalen dan in de rest van Vlaanderen.

Bron: Persbericht minister van Werk Philippe Muyters

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen