< Terug naar overzicht

50 minuten per dag privé op internet tijdens werkuren

Ruim 10% van zijn werkuren spendeert de doorsnee werknemer voor privézaken op e-mail, sociale media en diverse websites. Steeds meer bedrijven grijpen in. Maar is dat ook een verstandige zet?

Volgens een onderzoek van internetbeveiliger Olfeo bij meer dan 150.000 werknemers in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland brengen we op het werk gemiddeld 1 uur en 53 minuten door op internet. Daarvan is 44% voor privézaken. Dat komt neer op ongeveer 50 minuten per dag of 25 volledige werkdagen per jaar. Kortom, een werknemer verdoet zowat 10,2% van zijn werktijd aan privésurfen.

In volgorde van belang surfen de Belgen voor privézaken tijdens het werk naar Facebook, YouTube, Wikipedia, Skynet en Twitter. De fout van de smartphone en gratis wifi op het werk, weten ze bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Een onderzoek van deze zelfstandigenorganisatie bij 579 kmo’s leert dat 60% van de kmo’s nu afspraken maken over privésurfen. Dat is bijna twee keer zoveel als 5 jaar geleden. Eén op de drie kmo’s blokkeert zelfs bepaalde websites (vooral pornosites, spelletjessites, jobsites en sociale media). Vijf jaar geleden blokkeerde nog maar 14% van de kmo’s bepaalde websites.

Werkgevers treden dus meer en meer op tegen privésurfen. Al merkt arbeidsmarktexpert Jan Denys (Randstad) op dat bedrijven niet kunnen verbieden dat werknemers iets privé doen tijdens de werkuren wanneer zij veronderstellen dat werknemers ook wel eens buiten hun uren mailtjes beantwoorden of even beschikbaar zijn voor het werk. Dat is nu eenmaal de wederzijdse prijs voor het vervloeien van werk en privé. Denys pleit voor gezond verstand.

Je kan zeker de jongste generatie (maar zij niet alleen) ook moeilijk aantrekken en behouden door al meteen de voor hen natuurlijkste zaak te blokkeren. Je moet wel duidelijk afspraken maken erover, zo reageert John De Weert, zaakvoerder van B&C Design, in De Standaard op de studies. Zijn boodschap: maak duidelijke afspraken.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen