< Terug naar overzicht

5 tips over sociale media

Eén op de twee bedrijven is niet tevreden over de eigen richtlijnen over de omgang met sociale media. Enkele bekende bedrijven geven tips hoe het beter kan. Wat moeten/mogen medewerkers (niet)?

De ontevredenheid blijkt uit een onderzoek van Iron Mountain bij Nederlandse bedrijven. Enkele bevindingen:

● Negen op de tien bedrijven beschouwen uitingen via sociale media als een formele bedrijfscommunicatie.
● Acht op de tien bedrijven voelen zich ook verantwoordelijk voor de communicatie van hun medewerkers op sociale media.
● Vijf op de tien bedrijven vindt de eigen regels over het gebruik van sociale media niet duidelijk en zelfs niet consistent.

Uit het onderzoek komen ook vijf essentiële tips voor richtlijnen naar voren, die gesprokkeld werden bij bekende bedrijven:

●1. Wees open en transparant

Medewerkers moeten duidelijk zeggen wie ze zijn. Uit de tips van Philips: “Als er gereageerd wordt op werkgerelateerde zaken, worden medewerkers geacht om altijd te vermelden dat zij verbonden zijn aan Philips. En als een medewerker geen officiële vertegenwoordiger is, moet degene dat duidelijk maken in zijn of haar profiel. Door transparante communicatie krijgen andere deelnemers in discussies of conversaties de kans om de bijdragen op waarde te schatten.”

●2. Ken de kernwaarden van je onderneming

Medewerkers moeten ervoor zorg dragen dat de communicatie via sociale media overeenstemmen met de kernwaarden van het bedrijf.

●3. Denk na voordat je handelt en communiceer correct

Medewerkers moeten hun gezond verstand gebruiken bij sociale media. TNT verwoordt dat als volgt: “Plaats geen materiaal dat je in verlegenheid zou brengen als je moeder of manager het zou lezen.” Bij UMC Sint-Radboud luidt het: “Ga je in discussie? Houd het dan passend en beleefd en heb respect voor andermans mening.”

●4. Ken de feiten

Philips raadt zijn medewerkers aan eerst de context te begrijpen vooraleer ze deelnemen aan een conversatie of discussie. TNT adviseert: “Onderbouw je mening met feiten. Vermeld de bron van je informatie.”

●5. Ga zorgvuldig om met gevoelige informatie

Werknemers moeten weten dat ze geen vertrouwelijke informatie via sociale media mogen lekken. TNT merkt in dat verband ook op: “Citeer geen collega’s of andere belanghebbenden. Plaats geen materiaal zonder toestemming van de eigenaar.”

Bron: HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen