< Terug naar overzicht

45,2 procent van starters onderschat administratie

Bij 45,2 procent van de starters staat administratie in hun top 5 van grootste verrassingen, en 29,8 procent zet die last ook in hun top 5 van uitdagingen voor de toekomst. Een verklaring is dat slechts 57,6 procent van de starters in de graadmeter aangeeft voldoende voorbereid te zijn geweest om zijn/haar activiteit te lanceren.

83,9 procent van de bevraagde starters is tevreden met de keuze voor een loopbaan als zelfstandige. 70 procent geeft aan dat ze met de informatie die ze vandaag hebben opnieuw de stap zouden zetten naar een zelfstandige loopbaan. Dat is de positieve conclusie uit de graadmeter van HR-dienstengroep Acerta. Als ze iets anders zouden aanpakken, dan is het hun voorbereiding: slechts 57,6 procent vindt dat hij/zij voldoende voorbereid aan de start kwam.

Administratie grootste verrassing na 1,5 jaar

45,2 procent beschouwt de administratie als grootste verrassing sinds hun start als zelfstandige. Opvallend, want het is er één die makkelijk op te lossen is met begeleiding. Klanten die niet of te laat betalen, is eveneens een grote verrassing bij starters.

Dat administratie ook een grote zorg blijft, is opvallender. Starters lijken niet de weg te vinden om hen te ondersteunen. Toch zou die hulp meteen ook een deel van de zorg verlichten, want een goede administratieve begeleiding zorgt voor een betere balans met het privéleven en voor een betere gezondheid.

Begeleiding als grootste hinderpaal

Het probleem van de administratie en een gezond evenwicht tussen werk en privé is eenvoudig op te lossen met begeleiding. Maar ‘begeleiding en advies door derden’ staat helaas op nummer 1 van de hinderpalen die starters ervaren bij de voorbereiding en oprichting van hun onderneming. 21,4 procent van hen had daar problemen mee.

Financiering is de tweede grootste hinderpaal volgens de starters. En die is niet los te koppelen van hinderpaal nummer 3, het vinden van een boekhouder. 13,1 procent van de starters ondervond daar blijkbaar problemen mee. Zo liet maar 76,8 procent zich begeleiden door een boekhouder. Nochtans blijkt dat wie zich door een boekhouder laat begeleiden meer tevreden is: zonder is 23,3 procent ontevreden, met slechts 13,9 procent.

Nog een andere partner voor begeleiding is de bank: 28,6 procent van de starters ging daar te rade. En dat starters niet enkel de behoefte voelen om bij zakelijke partijen te rade te gaan, blijkt uit de steun gezocht bij de partner (49,2 procent), bij familie (41 procent) en bij vrienden (33,9 procent).

Wie de zelfstandige activiteit met medeoprichters opstart, is meer tevreden dan wie dat alleen doet, blijkt ook nog uit de ‘Graadmeter Starters’. Vooral in het eerste jaar speelt dat verschil: 45,7 procent zeer/uiterst tevreden, tegenover 32,9 procent. 19,1 procent van de bevraagden startte zijn/haar zaak met één of meerdere medeoprichters.

Bron: Acerta (acerta.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen