< Terug naar overzicht

45.000 AI-opleidingen per jaar

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters wil jaarlijks meer dan 45.000 Vlamingen kennis laten maken met artificiële intelligentie. De VDAB ontwikkelt daarom een online cursus AI in samenwerking met sectororganisaties en bedrijven.

Minister Muyters wil samen met VDAB vanaf september 2019 jaarlijks 45.000 Vlamingen opleiden in artificiële intelligentie (AI) aan de hand van een online beschikbare cursus in samenwerking met sectorganisaties en bedrijven. “Met deze opleiding willen we AI op een toegankelijke manier overbrengen aan de brede bevolking: wat is AI, hoe wordt het toegepast in de praktijk en welke mogelijkheden biedt het ons? Veel Vlamingen hebben immers nog een onterechte koudwatervrees voor AI, terwijl het ongelooflijk veel opportuniteiten biedt. Daarnaast willen we met de VDAB ook in Python-opleidingen voor werkzoekenden voorzien. Python is een programmeertaal in webontwikkeling die aan een stevige opmars bezig is en veel gehanteerd wordt in AI-toepassingen”, zegt Muyters.

Artificiële intelligentie zal de volgende jaren een enorme impact hebben op het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. Bedrijven zullen de nieuwe technologieën moeten omarmen als ze concurrentieel willen blijven. Jobs zullen in de toekomst dan ook wijzigen en sommige verdwijnen. Toch sugggereert een studie van Agoria dat er voor elke verdwenen job 3 à 4 in de plaats zouden komen. “We moeten er dus voor zorgen dat de competenties van de Vlamingen up to date blijven”, zegt Muyters.

Samen met VDAB zet minister Muyters ook een Impact Bond in de markt, naar analogie van de eerder gelanceerde Social Impact Bond waarmee kwetsbare jongeren worden opgeleid tot webontwikkelaar. Via een Impact Bond kunnen organisaties innovatieve oplossingen voorstellen voor complexe maatschappelijke problemen. Een investeerder draagt het financiële risico en de overheid (of andere financierders) betaalt enkel terug (met rente) indien het project succesvol is. “Met deze eerste Impact Bond willen we in samenwerking met ICT-bedrijven werkzoekenden opleiden tot AI-ontwikkelaar, een absolute must voor onze arbeidsmarkt. Bovendien is dit een ideale manier om de expertise van de bedrijven mee te nemen in het beleid”, aldus Muyters

“Vanuit de VDAB zetten we al langer in op digitale competenties omdat we ervan overtuigd zijn dat ze een must zijn voor iedereen die mee wil blijven op een arbeidsmarkt. Elke job, elke sector zal de impact voelen van digitalisering. Daarom investeren we bijkomend in deze initiatieven”, reageert Fons Leroy, Gedelegeerd Bestuurder VDAB.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen