< Terug naar overzicht

40-plussers presteren best met werkweek van 25 uur

Een drie dagen durende werkweek zorgt ervoor dat werknemers boven de veertig jaar het best presteren. Meer dan 25 uur per week werken, veroorzaakt bij hen immers vermoeidheid en stress. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Melbourne.

Australische onderzoekers ontdekten dat de cognitieve prestaties van mensen van middelbare leeftijd verbeterden naarmate de werkweek toenam tot 25 uur per week. Wanneer de week meer dan 25 uur telde, verminderde de globale prestatie van de proefpersonen door vermoeidheid en stress.

Het onderzoek

Voor het onderzoek, gepubliceerd in de ‘Melbourne Institute Worker Paper Series’, werden 3000 Australische mannen en 3500 vrouwen uitgenodigd om een reeks van cognitieve testen te vervullen, terwijl hun werkgewoontes werden geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat degenen die 25 uur per week werkten, het best presteerden.

Bij degenen die 55 uur per week werkten, waren de resultaten zelfs slechter dan bij gepensioneerde of werkloze deelnemers.

Pleidooi voor deeltijds werken

Veel landen gaan de pensioenleeftijd verhogen door de leeftijd waarop mensen in aanmerking komen voor een pensioenuitkering uit te stellen. Dat betekent dat meer mensen op latere leeftijd blijven werken.

“We wijzen erop dat verschillen in het aantal werkuren belangrijk zijn om de cognitieve functies bij volwassenen van middelbare leeftijd en ouderen te behouden”, stelt professor Colin McKenzie. Deeltijds werken op middelbare of oudere leeftijd kan volgens de coauteur van het onderzoek hierbij doeltreffend zijn.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen