< Terug naar overzicht

4 procent minder werkzoekenden

Vlaanderen telde eind oktober 220.920 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 9159 of 4 procent minder dan vorig jaar. Opvallend is dat voor de tweede maand op rij zowel de kort- als langdurige werkloosheid daalt.

De evolutie naar categorie is ongelijk: de werkzoekenden met een uitkeringsaanvraag (WZUA) dalen met 7,9 procent, terwijl het aantal jongeren in beroepsinschakelingstijd (BIT) en de vrij ingeschreven werkzoekenden en de restgroep ‘andere’ stijgen met respectievelijk 3,9 procent, 4,2 procent en 9,1 procent.

De gematigde economische groei en wijzigingen in de werkloosheidsreglementering tekenen zich af in de evolutie van de WZUA’s. De banengroei zorgt voor krimpende aantallen WZUA’s, terwijl de aanpassingen van de werkloosheidsreglementering effecten ressorteren in zowel min als plus. De beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering drukt het aantal WZUA’s, net als het uitstellen van de inschakelingsuitkering tot 21 jaar voor bepaalde jongeren zonder diploma. Een opdrijvend effect gaat dan weer uit van de langere beschikbaarheid. Dat vertaalt zich onder andere in meer werkzoekende 60-plussers (vandaar de stijging met 23,7 procent).

Vlaanderen telt 59.795 werkzoekenden met een migratieachtergrond of 27,1 procent van de geregistreerde arbeidsreserve. De allochtone werkloosheid groeit op jaarbasis met 0,7 procent.

De werkloosheid daalt in alle provincies. De daling is het sterkst in Limburg (-5,9 procent).

Bron: VDAB (vdab.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen