< Terug naar overzicht

4 op de 10 bedrijven zetten studentenjobs in tegen schaarste op arbeidsmarkt

In 6 op de 10 bedrijven raken de vacatures maar moeizaam ingevuld. Bijna de helft van de bedrijven zegt daarom onder meer actief studenten aan te trekken voor vakantiewerk of stages, en vindt het een belangrijke bron voor het aanboren van nieuw talent. Door de nijpende schaarste start de rekrutering van jobstudenten voor de zomer dit jaar ook vroeger dan ooit.

Bijna de helft van de bevraagde werkgevers vindt dat er te weinig nieuw talent instroomt op de arbeidsmarkt. 3 op de 4 bedrijven in ons land zegt gehinderd te worden door de groeiende schaarste aan geschikte kandidaten. 6 op de 10 krijgt de openstaande vacatures ook maar moeilijk ingevuld. In het Franstalige landsdeel klaagt 45 procent over schaarste, terwijl dat in het Nederlandstalige oploopt tot 73 procent. Deze situatie heeft volgens de helft van de werkgevers een impact op de productiviteit en de werkdruk.

Gevraagd naar de manier waarop bedrijven het groeiend tekort aan kandidaten opvangt, geven 4 op de 10 bedrijven aan dat ze inzetten op vakantiejobs en stages voor jongeren. Volgens 9 op de 10 werkgevers zijn het ook ideale manieren om nieuw talent aan te trekken. Ook werknemers erkennen dat: ruim 2 op de 3 geeft aan dat vakantiewerk en stages hen hielpen in hun carrière.

Studentenarbeid zit dus in de lift, en dat merken ze ook bij Tempo-Team. De vraag naar jobstudenten blijft stijgen. In 2015 stelden ze 15.651 jongeren te werk en in 2017 liep dat aantal op tot 19.761 studenten. De schaarste op de arbeidsmarkt speelt zeker een belangrijke rol in die stijging. Maar ook de nieuwe, flexibelere wetgeving rond studentenarbeid draagt daartoe bij.

Nood aan meer arbeidsmarktgericht onderwijs

Volgens de bevraagde werkgevers is een beter op de arbeidsmarkt afgestemd onderwijs van cruciaal belang om het tekort aan geschikte kandidaten op te vangen. Ruim 1 op de 2 ziet in de 'mismatch' tussen onderwijs en arbeidsmarkt één van de voornaamste oorzaken van de schaarste. In dit kader vindt 43 procent van de werkgevers dat studentenwerk en stages een goede leermethode zijn, aanvullend op het onderwijs.

Verder zijn ook het gebrek aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt (46 procent), de vergijzing (28 procent) en het stijgend aantal langdurig zieken (24 procent) boosdoeners. In hun strijd tegen schaarste, vragen werkgevers dat de overheid hen helpt om werknemers beter op te leiden (63 procent) en werk werkbaarder te maken (60 procent).

Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen