< Terug naar overzicht

36.000 55-plussers extra nodig om werkzaamheidsgraad op te krikken

Het aantal werkende 55-plussers mag dan wel stijgen de komende jaren, het zal niet volstaan om in Vlaanderen het streefdoel van 50 procent werkende 55-plussers in 2020 te halen. Om het streefdoel te bereiken zijn actieve ingrepen op de arbeidsmarkt nodig en moeten er 35.900 extra aan de slag gaan bovenop de spontane groei.

Dat blijkt uit een simulatie van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE). Het streefdoel om tegen 2020 de helft van de bevolking tussen 55 en 65 jaar aan het werk te hebben is een Europese en Vlaamse ambitie.

Er is echter nog een lange weg af te leggen. Volgens de meest recente gegevens was vorig jaar slechts 39,4 procent van deze leeftijdsgroep in Vlaanderen aan het werk. Er moet dus nog ruim een kwart of 10 procentpunt bijkomen. In absolute cijfers gaat het om 146.000 werkenden extra.

De werkzaamheidsgraad van de 55-plussers is de afgelopen jaren al sterk gegroeid. Als we dat groeipad gewoon doortrekken, komen we tegen 2020 al uit op een groei met 110.000 werkenden, wat neerkomt op een werkzaamheidsgraad van 46,1 procent.

De simulatie toont aan dat er een extra duwtje nodig zal zijn om nog eens 36.000 personen aan het werk te krijgen of houden bovenop de spontane groei. De simulatie houdt echter geen rekening met onlangs getroffen maatregelen die een hogere arbeidsdeelname van 55-plussers beogen.

Bron: www.steunpuntwse.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen