< Terug naar overzicht

315 euro: zoveel bedraagt de gemiddelde coronapremie

Een op de drie werknemers ontving al een coronapremie. Het gemiddelde bedrag van de premie bedraagt 315 euro. Ruim een vierde ontving het maximumbedrag van 500 euro.

Vrijwel een derde (31 procent) van de Belgische werknemers had op 18 januari al een coronapremie ontvangen. Dat berekende Securex op basis van gegevens van het sociaal secretariaat. De steekproef omvat 23.312 bedrijven en 215.321 werknemers in de Belgische privésector.

Fiscaal voordelig

De coronapremie is een fiscaal voordelige manier van verlonen die door de federale overheid in het leven werd geroepen voor ondernemingen die goede resultaten behaalden tijdens de crisis en hun werknemers in 2021 een éénmalig extraatje van maximum 500 euro willen bieden. De premie wordt uitbetaald in de vorm van elektronische consumptiecheques die de werknemer vrij kan besteden.

In sommige sectoren, bijvoorbeeld bouw, chemie en schoonmaak, zijn werkgevers bij sectorakkoord verplicht een coronapremie te betalen. Vaak werd bovendien een minimumbedrag afgesproken. Door deze akkoorden zal ruim een vierde (25,2 procent) van alle Belgische werknemers in elk geval een coronapremie ontvangen voor eind maart. Het gemiddelde van de tot nu toe uitbetaalde bedragen voor deze groep bedraagt 316,6 euro; 21,5 procent ontving het maximumbedrag van 500 euro.


Verplicht?

Voor bijna de helft van de werknemers (47,3 procent) is de werkgever verplicht om een premie uit te keren als de onderneming winst heeft gemaakt. Dit is onder andere het geval voor het paritair comité 200 (grootste aandeel van de bedienden) en het paritair comité 111 (metaalarbeiders). Binnen deze groep ontving 33,7 procent al een coronapremie, die gemiddeld 320 euro bedraagt. Een op drie van hen kreeg het maximumbedrag van 500 euro. Hun werkgever ging dus verder dan hun verplichting, want het bedrag dat onderhandeld werd in de sectorakkoorden ligt vaak lager.

Voor een laatste groep werknemers (27,5 procent) werd geen sectorakkoord onderhandeld, en geldt dus geen verplichting (hoofdzakelijk non-profit, kappers, horeca, interim en kunstensector). In deze gevallen moesten werkgevers vóór 31 december 2021 beslissen of zij al dan niet een coronapremie zouden uitkeren. Binnen deze groep werknemers heeft op vandaag slechts 5 procent een coronapremie ontvangen. Deze groep werknemers ontving gemiddeld slechts 243 euro, wat beduidend lager is dan in de andere bovenvermelde groepen. Slechts 15,8 procent werknemers binnen deze groep ontving het maximumbedrag.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen