< Terug naar overzicht

3 op de 4 werkgevers nemen extra maatregelen tegen de hitte

3 op de 4 werkgevers nemen tijdens tropische dagen extra maatregelen voor hun werknemers. Extra bedeling van water of frisdrank, aangepaste werkuren en langere pauzes staan bovenaan op het lijstje. Maar zelfs voetbadjes of waar mogelijk shorts duiken op de werkvloer op.

Twee derde van de bevraagde werkgevers zorgt voor extra water, voorziet frigoboxen met frisdranken voor de buitendiensten of trakteert een ijsje in de namiddag. In 25% van de bedrijven mogen de medewerkers vroeger starten om de warmste uren van de dag te vermijden, of zijn er langere pauzes voorzien. 10% zorgt voor aangepast werk, waarbij vooral gezocht wordt naar binnenwerk of werk in de schaduw.

Bij een derde van de respondenten zorgt de airco of een ventilatiesysteem voor extra verkoeling. Vaak blijven de rolluiken dicht, en in sommige bedrijven bieden zelfs voetbadjes of natte handdoeken de nodige verfrissing. Ook korte broeken of andere aangepaste werkkledij zien we opduiken. Wie geen extra maatregelen neemt, doet dat omdat de bedrijfsruimtes geklimatiseerd zijn of om logistieke redenen. Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstengroep ADMB bij 650 bedrijven.

10 extra tips voor werken bij warm weer

Er gelden bepaalde voorzorgsmaatregelen voor werken bij hoge temperaturen. Zo zijn werkgevers verplicht om een risicoanalyse uit te voeren van de thermische omgevingsfactoren. Hieruit vloeit dan een actieplan voort met maatregelen voor als het te warm wordt.

Deze 10 tips kunnen de medewerkers koel houden bij warm weer: 

  1. Draag goed ademende kledij van een lichte kleur, bij voorkeur katoen.
  2. Beperk het werken in de volle zon (zoek de schaduwplekken op) en draag hoofdbescherming.
  3. Vermijd zware fysieke inspanningen (zeker tussen 12 en 14 uur) bij grote hitte.
  4. Zoek naar alternatief, lichter werk.
  5. Drink regelmatig (fris) water om uitdrogingsverschijnselen tegen te gaan.
  6. Heb aandacht voor kwetsbare personen (oudere werknemers, personen met ademhalings- of hartproblemen of diabetes).
  7. Ventileer waar mogelijk lokalen, ateliers of mobiele werkplaatsen.
  8. Laat een tijdelijke wijziging van het uurrooster toe, waarbij uw medewerkers vroeger kunnen beginnen en dus niet moeten werken tijdens de warmste uren van de dag.
  9. Stel een zonnepet, zonnecrème en zonnescherm ter beschikking. Of indien nodig een zonnebril met bescherming tegen UV-stralen.
  10. Zorg voor luchtbevochtigers.

Bron: ADMB (admb.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen