< Terug naar overzicht

3 op de 4 Vlamingen vinden vakbonden noodzakelijk (maar ook te machtig)

De meerderheid van de Vlamingen vindt de vakbonden belangrijk om de sociale rechten te beschermen. Maar een grote groep is ook van mening dat de bonden te veel macht hebben, te veel bezig zijn met zichzelf en te weinig met toekomstige uitdagingen.

De Vlaming heeft een positiever beeld van de vakbond dan misschien gedacht wordt. Dat is de opmerkelijke conclusie van professor Marc Swyngedouw (KU Leuven), die samen met enkele collega’s een onderzoek heeft uitgevoerd naar de houding tegenover vakbonden en het stakingsrecht. Daartoe werden 1183 Vlamingen en 719 Franstaligen bevraagd van najaar 2014 tot lente 2015, dus tegen de achtergrond van een nationale staking en betoging en te midden van de vakbondskritiek op de indexsprong en de strengere inschakelingsuitkering.

Dat politieke verzet van de vakbonden werd niet gesmaakt binnen de regering, maar bij het brede kiespubliek blijft het draagvlak voor de bonden groot. Bijna 75 procent van de Vlamingen ziet de vakbonden als noodzakelijk om de sociale rechten te beschermen (in Franstalig België loopt dat zelfs op tot 81 procent).

Grote ideologische overwegingen lijken daar niet bij te spelen. 73 procent van de Vlamingen die ook effectief lid worden van een vakbond, doet dat vanwege de dienstverlening die de bonden bieden. 48 procent verwijst daarbij expliciet naar de uitbetaling van werkloosheidsuitkeringen. Slechts 40 procent duidt ook het ideologisch motief – meewerken aan een solidaire samenleving – aan als reden om aan te sluiten.

Sceptisch pro-vakbond

Dat Vlamingen de vakverenigingen belangrijk vinden, betekent niet dat ze geen kritiek hebben. 43 procent vindt dat de bonden te veel macht hebben en te weinig bezig zijn met de problemen van morgen. 42 procent vindt dat ze fundamentele economische hervormingen in de weg staan en 39 procent vindt dat de vakbonden enkel hun eigenbelang verdedigen. Telkens is slechts ongeveer een kwart van de Vlamingen het oneens met die kritiek, een derde is onbeslist.

Alles samen besluit Swyngedouw dat 55 procent van de Vlamingen “sceptisch pro-vakbond” is. 14 procent is ronduit pro-vakbond, 31 procent is contra. Swyngedouw wijst er ook op dat 22 procent van de Vlaamse kiezers veel vertrouwen in de vakbonden heeft. Dat lijkt weinig, maar het is het dubbele van de vertrouwensscore voor politici (11 procent). “Al bij al hebben we geen hoge dunk van grote instituties. Anders gezegd, we wantrouwen vakbonden minder dan we politici wantrouwen.”

Stakingswapen blijft belangrijk

Wanneer we kijken naar het stakingswapen, dan vindt 64 procent van de Vlamingen dat het stakingsrecht nodig is. Zo'n 57 procent vindt dat de rechter geen stakingen mag verbieden. Wat stakingen betreft bij publieke diensten zoals het spoor of de post, zijn de meningen wel erg verdeeld. 39 procent vindt dat daar nooit gestaakt mag worden, maar eveneens 39 procent is het daar niet mee eens.

Opvallend weetje: het ABVV en het ACLVB tekenden voor 10 procent van de financiering van het onderzoek. “We hebben zoals altijd compleet onafhankelijk gewerkt,” benadrukt professor Swyngedouw, “maar dit soort onderzoek kost handenvol geld. We hebben trouwens lang moeten aandringen om de bonden over de streep te trekken.”

Link onderzoek: http://soc.kuleuven.be/ceso/ispo/files/rapport-vakbonden

Bron: ISPO (soc.kuleuven.be/ceso/ispo) en De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen