< Terug naar overzicht

3 op de 4 Belgische bedrijfsleiders zijn niet tevreden over HR

Nieuw onderzoek toont aan dat 73% van de Belgische bedrijfsleiders niet tevreden is over de HR- en talentenprogramma’s in hun organisatie.

In het ‘Human Capital Trends’-rapport, een zopas gepubliceerde studie van Deloitte, worden de tien belangrijkste trends besproken die de arbeidsmarkt vormgeven. Het rapport is gebaseerd op een enquête bij meer dan 3300 bedrijfsleiders en HR-directeurs uit 106 landen. In België werden 100 respondenten bevraagd.

Cultuur en betrokkenheid blijken de voornaamste HR-prioriteiten van de bedrijven, zowel in België als wereldwijd. Het rapport benadrukt hoe belangrijk het is de cultuur van een organisatie te begrijpen en de betrokkenheid van werknemers te verbeteren. Twee andere belangrijke thema’s die CEO’s en personeelsdirecteurs bezighouden, zijn de ontwikkeling van leiderschap en de noodzaak om opleiding en ontwikkeling te hervormen.

De top 10 van de Belgische prioriteiten ziet er als volgt uit:

  1. ‘Culture & engagement’ (77%)
  2. ‘Leadership’ (77%)
  3. ‘Workforce capability’ (72%)
  4. ‘Learning & development’ (67%)
  5. ‘Talent acquisition’ (65%)
  6. ‘Reinventing HR’ (64%)
  7. ‘Performance management’ (63%)
  8. ‘HR technology’ (63%)
  9. ‘Simplifying work’ (60%)
  10. ‘HR & people analytics’ (59%)

Aandacht voor HR-technologie

Wereldwijd lopen de eerste prioriteiten vrij gelijk, maar zijn er wel enkele opvallende verschillen. De bedrijfsleiders en HR-directeurs wereldwijd willen vooral meer werk maken om ‘HR opnieuw uit te vinden’. Ook performance management, HR-technologie en HR-analytics krijgen er veel meer aandacht. Toch zegt ook 69% van de Belgische respondenten bezig te zijn met het plannen of zelfs al implementeren van ‘cloud-based’ HR-technologie.

HR-beleid ‘opnieuw uitvinden’

De grootste verrassing is wel dat 73% van de Belgische bedrijfsleiders niet tevreden is over het bestaande HR- en talentenbeleid van hun organisatie. Ook dat sluit aan bij een wereldwijde trend: 64% van alle respondenten over de hele wereld vindt dat hun HR-oplossingen nauwelijks volstaan of zelfs tekortschieten.

De analyse maakt ook een ‘bekwaamheidskloof’, het verschil gemeten tussen het belang van een probleem en de paraatheid van een organisatie om dit probleem aan te pakken. In vergelijking met vorig jaar is deze kloof bij veel trends groter geworden. “Dit kan een duidelijke aanwijzing zijn dat, door de versnellende economie en de veranderende bedrijfsomstandigheden en talentenmarkten, de urgentie om ons HR-beleid opnieuw uit te vinden, alleen maar is toegenomen,” commentarieert Yves Van Durme van Deloitte Belgium.

Bron: Deloitte Belgium (www2.deloitte.com/be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen