< Terug naar overzicht

21 HR-jobs voor de toekomst

Wat de gevolgen van COVID-19 op lange termijn zijn, is nog niet duidelijk. Maar dat de werkvloer zal veranderen, is wel al zeker. Er zal op andere plekken gewerkt worden dan op kantoor. Medewerkers zullen meer digitale competenties nodig hebben. HR heeft daarin een centrale rol te spelen waardoor er nieuwe HR-rollen en -banen zullen ontstaan.

In een gezamenlijk rapport lijsten consultant Cognizant’s Center for the Future of Work en Future Workplace 21 HR-banen van de toekomst op. Die omvatten vijf belangrijke thema’s.

1. Welzijn
Met de opkomst van de digitale economie, de ‘altijd aan’ manier van werken en de stress van het balanceren van werk- en privéleven, is het welzijn van medewerkers nog nooit zo belangrijk geweest. Dit leidt tot nieuwe HR-jobs om het welzijn van werknemers als bedrijfsstrategie te implementeren, en niet als leuke ‘bijkomstigheid’ op kantoor. Denk aan een chief purpose planner, een werkplekarchitect en een welzijnsdirecteur.

2. Organisatie vertrouwen
HR-professionals bewaken vanuit hun unieke positie de ethiek en verantwoordelijkheid op de werkvloer. Een bedrijfscultuur waarin data steeds meer de besluitvorming bepalen, ook op HR-gebied, vergroot de vraag naar eerlijkheid, transparantie en verantwoordelijkheid van senior HR-management. Dit leidt tot rollen als genetische diversiteitsmanager, menselijk vooroordeelmanager en algoritmevooroordeel-adviseur. Zij helpen alle vormen van vooroordelen, menselijke of digitale, zoveel mogelijk te verbannen binnen alle functies in een organisatie die HR overziet.

3) Creativiteit en innovatie
In de werkende wereld na corona zal vrijwel alles dat digitaal gedaan kan worden ook digitaal gebeuren. Nieuwe HR-rollen krijgen met die wetenschap vorm, zodat iedereen thuis aan de slag kan en werknemers beter wegwijs worden in de wereld van IT. Denk aan nieuwe banen als thuiswerkmanager en virtual reality adviseur.

4. Datageletterheid
HR-professionals moeten ervoor zorgen dat datageletterdheid onderdeel wordt van de cultuur binnen een organisatie. Toekomstige banen in HR moeten datagedreven beslissingen kracht kunnen bijzetten. Een menselijk netwerkanalist maakt in de toekomst de netwerkstructuur binnen een organisatie zichtbaar: hoe komen mensen bij elkaar? Welke AI en data gebruikt een analist voor die inzichten en hoe legt hij die uit?

5. Mens-machine partnerschappen
Teams van mensen en machines leiden uiteindelijk tot het ontstaan van nieuwe HR-rollen, die focussen op de samenwerking tussen beiden. Mens-machine teammanagers werken op het kruispunt waar de twee bij elkaar komen. HR moet samenwerking tussen mens en machine bevorderen, in plaats van het aansturen op mensen volledig te vervangen door machines.

Het rapport is te lezen op: https://www.cognizant.com/whitepapers/21-hr-jobs-of-the-future-codex5450.pdf

Bron: HR Praktijk

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen