< Terug naar overzicht

2010 topjaar voor startende ondernemingen

2010 telde meer startende ondernemingen dan voor de crisis. Met 72.215 starters (8 procent meer dan in 2009) ligt het aantal nieuwe ondernemingen voor het eerst hoger dan in 2007, het jaar voor de crisis. Toen waren er 71.797 nieuwe ondernemingen.

Kmo- en zelfstandigenorganisatie UNIZO maakte deze cijfers bekend tijdens de negende Vlaamse Startersdag. Ook dit jaar blijft de tendens positief, al is er wel sprake van een status quo in vergelijking met 2010. De starters zijn voornamelijk terug te vinden in de sectoren intellectuele dienstverlening, de bouw, de detailhandel, de zakelijk diensten, immobiliën en horeca.

Twee derde van alle gestarte ondernemingen bestaan na vijf jaar nog. De meest succesvolle sectoren zijn de financiële dienstverlening met 92 procent en de industriële sectoren met 70 procent overlevingsgraad.

Vooral communicatie en IT doen het zeer slecht, slechts 41,24 procent overleeft in die sectoren de eerste vijf jaar. Ook van de horeca, de transport en detailhandel overleven respectievelijk slechts 54 procent, 60 procent en 60 procent.

Positief is ook dat 80 procent van degene die de voorbije vijf jaar een onderneming startten, het opnieuw zouden doen. De belangrijkste drijfveren bij de start zijn eigen baas zijn en nieuwe uitdagingen aangaan.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen