< Terug naar overzicht

2 op de 3 sollicitanten haken af bij ingewikkelde wervingsprocedure

Een te ingewikkelde sollicitatieprocedure is voor twee derde van de sollicitanten een reden om af te haken. Toch evalueert HR slechts zelden de wervingsprocedure.

Bijna 60 procent van de HR-managers voert geen evaluatie uit na de sollicitatieprocedure. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed, in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier, bij 619 werkzoekenden en 318 HR-managers.

Vrouwen en jongeren passen sneller

Vrouwen blijken iets sneller af te haken bij een ingewikkelde sollicitatieprocedure: 40 procent van de vrouwen tegenover 36 procent van de mannen. De verschillen tussen de diverse leeftijdsgroepen zijn echter groter, zo constateren de onderzoekers.

Opvallend is dat jongeren minder tolerant zijn tegenover een ingewikkelde sollicitatieproces dan oudere generaties. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar haakte 47 procent om die reden weleens af, tegenover 38 procent in de categorie 25-44 jaar en 36 procent van de werkzoekenden tussen de 45 en 65 jaar.

HR evalueert procedure zelden

Toch houdt slechts twee vijfde van de HR-managers een evaluatie na afloop van de sollicitatieprocedure. Van die groep heeft 62 procent daadwerkelijk ooit de procedure aangepast naar aanleiding van de evaluatie. Zo gaven ondervraagde HR-managers aan de tijdsduur van de gesprekken te hebben teruggebracht van 45 naar dertig minuten, en stelden zij gerichtere vragen.

Het is dan ook vreemd dat niet meer bedrijven aandacht besteden aan de evaluatie van het sollicitatieproces. Zeker in de 'oorlog om talent' is het belangrijk om kandidaten de juiste sollicitatie-ervaring te bieden. Het monitoren en evalueren van de sollicitatieprocedure speelt daarin een cruciale rol, omdat het zo mogelijk wordt om eventuele drempels te herkennen en te verlagen.

De motivatiebrief

Wat vinden werkzoekenden het minst leuke deel van het sollicitatieproces? Maar liefst 47 procent antwoordt het schrijven van de sollicitatiebrief. Dat betekent overigens niet dat werkzoekenden daar het belang niet van inzien. 85 procent vindt het een nuttig onderdeel van de sollicitatieprocedure, een percentage dat mooi overeenkomt met het aantal HR-managers dat een motivatiebrief verwacht (86 procent).

Van die laatste groep ziet twee derde (67 procent) de sollicitatiebrief als een middel om te beoordelen of een sollicitant zich goed kan uitdrukken. Bovendien vindt 65 procent dat een geschreven motivatie meer informatie geeft over de sollicitant, zo blijkt uit het onderzoek. Van de HR-managers verwacht 35 procent een sollicitatiebrief, omdat hij of zij wil zien dat de sollicitant moeite doet. Iets minder dan een kwart (24 procent) vindt dat een brief nu eenmaal onderdeel is van het proces.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl) en Indeed (indeed.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen