< Terug naar overzicht

2 op de 3 ondernemers vindt loonkosten van ouderen problematisch

Voor 2 op de 3 ondernemers zijn de loonkosten van oudere werknemers een reƫel probleem. Voka dringt daarom aan om de loonkosten van oudere werknemers substantieel te verlagen. Daarnaast blijkt uit de bevraging dat ouderen niet meer ziek zijn dan andere werknemers, zoals nochtans vaak wordt aangenomen.

Voka organiseerde een bevraging van 1140 ondernemers, specifiek gericht op de uitdagingen rond oudere werknemers. Voor twee op de drie ondernemers zijn de hoge loonkosten van 55-plussers een reëel probleem: hetzij omdat de lonen te hoog liggen, hetzij omdat het niet meer in verhouding staat met de veranderende functie en taken. 70 procent van de ondernemers is, mits een substantiële loonkostenverlaging of meer flexibiliteit echter bereid om extra ouderen aan te werven.

Ouderen niet vaker ziek, wel meer afwezig

Verrassend is dat drie op de vier ondernemers aangeeft dat oudere werknemers niet meer ziek zijn dan andere werknemers. Een mythe die door deze enquête naar de prullenmand verwezen mag worden. Wel geven de ondernemers aan dat de hogere afwezigheid van oudere werknemers te wijten is aan extra vakantiedagen, arbeidsduurvermindering, landingsbanen, tijdskrediet of deeltijds werk. De afwezigheid heeft dus niet zozeer te maken met het niet langer aankunnen van de arbeidsdruk, maar wel met de vele mogelijkheden om minder te werken.

De resultaten tonen aan dat loonkosten de uitdaging zijn om ouderen langer te laten werken. Ouderen moeten een realistisch loon krijgen dat gekoppeld is aan functie, taken en competenties. Een automatische stijging door barema’s staat niet in verhouding tot de productiviteitsstijging: het prijst de ouderen volgens Voka uit de markt. Een grondig debat over loonvorming, baremieke aanpassingen en indexkoppeling moet gevoerd worden, want de studie toont aan dat ondernemers bereid zijn om ouderen aan te werven, indien er maatregelen worden getroffen, aldus Voka.

Bron: Voka (voka.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen