< Terug naar overzicht

2 op de 3 bedienden tijdens vakantie bereikbaar voor werkgever

Meer dan de helft van de Belgische bedienden is tijdens zijn vakantie bereikbaar voor dringende zaken van het werkfront. En nog eens 16% is zelfs bereikbaar voor niet-dringende zaken. Niet zozeer het (on)bereikbaar zijn op zich, maar wel de mogelijkheid om daarover zelf te kunnen beslissen, bepaalt of de werknemers daardoor stress ervaren.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 1034 Belgen. 66% van de Belgische bedienden is tijdens zijn vakantie bereikbaar voor werkgerelateerde zaken. De helft (50%) is tijdens zijn vakantie enkel bereikbaar voor dringende zaken en 1 op de 6 bedienden (16%) is zelfs altijd bereikbaar.

Mannen zijn meer bereikbaar dan vrouwen (75% vs. 59%), alsook 50-plussers dan werknemers tussen 25 en 49 (74% vs. 63%). Ook werknemers die tijdens hun vakantie niet worden vervangen door een collega, zijn meer bereikbaar dan werknemers die wel worden vervangen (79% vs. 62%). Verder zijn werknemers met een smartphone of tablet waarop ze hun werkgerelateerde mails kunnen lezen, meer bereikbaar dan werknemers zonder (76% vs. 50%). Er zijn geen verschillen in functie van de grootte van het bedrijf, sector en type bedrijf (overheid/privé), noch tussen hoger en lager opgeleide bedienden.

3% van de bedienden zegt dat zijn collega’s hem vaak contacteren tijdens de vakantie. Bij 18% gebeurt dit zelden en 54% wordt enkel gecontacteerd voor dringende zaken. Slechts 1 op de 4 van de bedienden wordt nooit gecontacteerd door collega’s. Mannen worden doorgaans meer gecontacteerd dan vrouwen (82% vs. 70%), en ook met 50-plussers wordt vaker contact opgenomen dan met jongere werknemers (83% vs. 72%).

Bij leidinggevenden ligt het meer voor de hand dat ze wel eens gecontacteerd worden tijdens hun vakantieperiode. Dit gebeurt bij 9 op fr 10 leidinggevenden. Maar ook met bijna 7 op de 10 niet-leidinggevenden neemt de werkgever wel eens contact op.

Er zijn geen verschillen in functie van de grootte of het type bedrijf waarin de bediende werkt, het diploma of het feit of men al dan niet vervangen wordt tijdens zijn vakantie.

Bereikbaarheid zorgt niet altijd voor extra stress
Uit de studie blijkt echter dat bereikbaar zijn tijdens de vakantie niet noodzakelijk voor stress zorgt op vakantie. Slechts 13% van de werknemers die tijdens de vakantie bereikbaar zijn, geeft aan dat dit stress veroorzaakt. Het is niet zozeer het bereikbaar zijn dat hen stresseert, maar eerder het feit dat ze niet zelf kunnen beslissen om bereikbaar te zijn.

9 op de 10 van de bereikbare bedienden zijn dit omdat ze het zelf willen. 6% van hen zegt dat ook hun werkgever dit vraagt. 1 op de 10 werknemers is enkel bereikbaar omdat zijn werkgever dit effectief oplegt. Het is dan ook deze groep bedienden, die maar liefst 6 keer meer stress ervaart dan hun collega’s die bereikbaar zijn omdat ze dit zelf willen (46% vs. 8%).

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen