Authenticiteit op het werk is dan toch niet zo belangrijk

Dr. Kathleen Vangronsvelt werkt aan de onderzoekseenheid Work and Organisation Studies van de KULeuven en is betrokken bij de opleiding Toegepaste Psychologie van de Thomas More Hogeschool. Deze zomer verdedigde zij met succes haar proefschrift over authenticiteit op het werk en de gevolgen ervan voor het individueel welzijn en teamprestaties.

Arbeidsmarkt verjongt

Voor het eerst in vijf jaar verjongt de Belgische arbeidsmarkt. Werknemers in België zijn gemiddeld 41,4 jaar. Dat is 11 maanden jonger dan een jaar geleden. Die verjonging zet zich door bij arbeiders en bedienden, mannen en vrouwen, maar ook in alle statuten, sectoren en regio’s. De daling is toe te schrijven aan de toename van jonge werknemers in een groeiende arbeidsmarkt. Bijna een op de drie werknemers is jonger dan 35 jaar. De grote vraag naar jongere werknemers heeft te maken met de arbeidskrapte.

Gebruiksgemak en comfort bepalen keuze vervoersmiddel woon-werkverkeer

Belgische werknemers blijven massaal de auto nemen naar het werk. Minder dan de helft is bereid zijn wagen aan te kant te zetten voor een klimaatvriendelijk alternatief. Om duurzame verplaatsingen aantrekkelijker te maken, vragen werknemers investeringen in openbaar vervoer, fietsvoorzieningen en financiële stimuli voor wie met de fiets komt door onder meer hun werkgever.

Helpt diversiteitstraining wel of niet?

Diversiteitstraining maakt medewerkers wel bewuster van het bestaan van ‘unconscious bias’, maar leidt amper of niet tot gedrag- en attitudeverandering. Een onderzoek van het Britse CIPD naar diversiteit- en inclusiepraktijken trekt de impact van diversiteitstrainingen om inclusie te bevorderen in twijfel.

Functioneert een team beter na een uitje in de Ardennen?

Knikkerbanen bouwen, kleiduifschieten, een videoclip opnemen, graffiti spuiten. Tik het woord teambuilding in op Google en je ziet de gekste voorstellen verschijnen. Ongetwijfeld zullen die activiteiten allemaal veel plezier opleveren, maar doen ze ook meer dan dat? Gaat een team er beter van functioneren, zoals sommigen beweren? Dit zeggen de wetenschappers.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen