< Terug naar overzicht

18 procent van de hooggeschoolden kan niet met Word overweg

Eén op de vijf Belgen kan geen e-mail versturen. En dat zijn heus niet allemaal kansengroepen. Eén op de vier van die Belgen is namelijk jonger dan 54 jaar.

Even de dienstregeling van de bus opzoeken of snel het nieuws lezen online: voor de meesten onder ons de normaalste zaak van de wereld, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Zelfs van enkele bekende strafpleiters en politici is het bekend dat zij niet weten hoe ze een e-mail moeten sturen. Net als 20 procent van de Belgen, zo blijkt uit een bevraging van de Gezinsbond bij 1015 Belgen.

Ook prijzen vergelijken is iets waar velen nog niet toe in staat zijn. Dat is natuurlijk een probleem, want zo zullen mensen sneller het duurdere alternatief voorgeschoteld krijgen in het echte leven, terwijl het online makkelijker is om alle prijzen naast elkaar te zetten.

Digitalisering stoppen? 

De helft van de Belgen is zelfs niet in staat om online een sociale uitkering, zoals een studietoelage, aan te vragen. Daarom doet de Gezinsbond een oproep aan de overheid om de papieren alternatieven en loketten niet te laten verdwijnen. “En investeer in meer opleidingen om mensen te leren omgaan met de computer”, zegt Yelena Busschots, die het onderzoek coördineerde.

Moet de digitalisering van de overheid dus gestopt worden? “Zeker niet”, stelt minister Alexander De Croo (Open VLD). “Een digitale overheid is efficiënter en kan meer maatwerk bieden. Maar het is natuurlijk belangrijk dat iedereen meekan. Binnenkort legt onderzoekscentrum iMinds de resultaten van een onderzoek hierover voor aan de regering en zij zullen ook met concrete adviezen komen. Daarnaast is er het initiatief Digital Champions, waarbij projecten worden uitgewerkt om voor verschillende doelgroepen de digitale vaardigheden te versterken.”

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen