< Terug naar overzicht

15% van de Belgische werknemers drinkt te veel

Eén op de zeven Belgische werknemers drinkt te veel alcohol. Lagergeschoolden lopen een groter risico dan hogergeschoolden en ook roken hangt nauw samen met alcoholgebruik. De daling van het alcoholgebruik in 2010 is ondanks het rookverbod in openbare ruimtes en de cao rond preventief alcoholbeleid volledig tenietgedaan.

Dat blijkt uit de jaarlijkse alcoholbarometer van HR-dienstverlener Securex. Ruim 15% van de Belgische werknemers drinkt in het algemeen te veel, waardoor de kansen op leverziekte, hartziekte, kanker, depressie, geboorteafwijkingen en ongevallen (werk, verkeer) verhogen. Overmatig alcoholgebruik betekent meer dan twee glazen per dag bij vrouwen en meer dan drie bij mannen.

Er zijn meer rokers (32%) die overmatig drinken dan niet-rokers (9%). Ook mannen (17%) geven vaker dan vrouwen (12%) aan te veel te drinken. Daarnaast lopen voltijdse werknemers (16%) een hoger risico op overmatig alcoholgebruik dan deeltijdse werknemers (11%).

Tot slot zijn lagergeschoolden vaker overmatige drinkers (19%) dan hogergeschoolden (12%). Dat een fysiek belastende job werknemers sneller aanzet tot overmatige alcoholconsumptie (20%) dan een niet-fysiek belastende job (12%), verklaart volgens deze analyses volledig dit effect bij lagergeschoolden. Ook emotionele belasting zoals intimidatie op de werkvloer verhoogt de kans op overdadige alcoholconsumptie.

Het aantal werknemers dat te veel drinkt, is opnieuw op hetzelfde niveau als in 2009. In 2010 was er een forse daling, vermoedelijk te danken aan het rookverbod in openbare ruimtes sinds 2009, want roken en drinken gaan vaak samen. In mindere mate kan ook cao 100 een rol gespeeld hebben. Deze cao verplicht werkgevers sinds april 2010 om een preventief alcoholbeleid in te voeren. Toch blijkt het effect slechts tijdelijk te zijn geweest. Vermoedelijk werden de oorzaken van overmatig alcoholgebruik onvoldoende aangepakt.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen