< Terug naar overzicht

15 procent verzwijgt chronische aandoening voor werkgever

Medewerkers die leiden aan een chronische aandoening (zoals astma, depressie, diabetes of reumatische klachten) brengen de werkgever lang niet altijd op de hoogte van hun situatie. Ook 12 procent van de werkgevers verzwijgt hun eigen chronische aandoening.

Dat blijkt uit een onderzoek van GfK Nederland in opdracht van Fit for Work, uitgevoerd bij 500 medewerkers en 251 werkgevers. Bijna de helft van de medewerkers die hun aandoening verzwijgt, ziet het nut van melden niet in. Ook zijn medewerkers bang voor negatieve gevolgen voor de eigen loopbaan of dat ze hun baan kwijtraken bij een reorganisatie.

Aanpassingen op de werkvloer

Meer dan de helft van de medewerkers (60 procent) verwacht dat werkgevers bereid zijn aanpassingen te doen. Dat komt helemaal overeen met de opvatting hierover van werkgevers (61 procent), waarbij overigens 17 procent van de werkgevers aangeeft daar niet toe bereid te zijn. Meer dan de helft van de medewerkers (55 procent) verwacht dat collega's flexibel zijn om een deel van de werkzaamheden over te nemen van een collega met een chronische aandoening, tegenover 57 procent van de werkgevers.

Ondersteuning

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van medewerkers met een chronische aandoening niet weet hoe zij ondersteund zouden kunnen worden. Zeven op de tien werkgevers zeggen geen ondersteuning van medewerkers met een chronische aandoening te gebruiken. De werkgevers die zeggen wel behoefte te hebben aan ondersteuning, willen graag informatie over de relatie tussen aandoening en werkmogelijkheden (50 procent), coaching van de werknemer met een chronische aandoening (38 procent) en begeleiding door bedrijfsarts of psycholoog van de werknemer in kwestie (43 procent).

Bron: P&Oactueel (penoactueel.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen