< Terug naar overzicht

12,5 procent van de Belgen doet aan vrijwilligerswerk

Naar schatting 1,16 miljoen Belgen zetten zich in als vrijwilliger. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Koning Boudewijnstichting (KBS). Het is de eerste keer dat voor ons land concrete cijfers beschikbaar zijn.

1,16 miljoen vrijwilligers betekent dat 12,5 procent van de Belgische bevolking zich inzet als vrijwilliger. In uren uitgedrukt, werken zij jaarlijks 221,2 miljoen uren, ofwel 4,1 procent van het bezoldigde werk.

Wie zijn die vrijwilligers nu precies? Wat de domeinen betreft, zijn vier sectoren dominant: sport, cultuur, maatschappelijke dienstverlening en onderwijs. De overgrote meerderheid van het vrijwilligerswerk vindt plaats in verenigingen. Gemiddeld werkt een vrijwilliger wekelijks bijna vier uur onbezoldigd.

Geslacht is geen bepalende factor om vrijwilliger te zijn. Bijna evenveel mannen als vrouwen doen aan vrijwilligerswerk. Wat wel naar voren komt uit de studie, is dat mannen en vrouwen verschillende taken verrichten. Zo nemen mannen vaker leidinggevende functies op zich, en taken die verband houden met geschoold en semigeschoold werk. Vrouwen vervullen vaker dienstverlenende functies. Mannen zijn ook beter vertegenwoordigd in de sportsector, terwijl men vrouwen meer vindt in onderwijs en religieuze organisaties.

Wat opleidingsniveau betreft, blijkt dat het percentage vrijwilligers stijgt met het behaalde diploma. Maar liefst 58 procent van de vrijwillige activiteiten wordt verricht door mensen met een diploma hoger onderwijs. Ook blijkt dat mensen met een baan meer aan vrijwilligerswerk doen dan anderen: zij vertegenwoordigen 57 procent van het totale aantal vrijwilligers.

Bron: deredactie.be


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen