< Terug naar overzicht

1/10 ouderschapsverlof populairder bij zowel vaders als moeders

De federale regering voerde drie jaar geleden de mogelijkheid in voor ouders om per kind 40 maanden lang 1/10 ouderschapsverlof op te nemen. Intussen maakt 1 op de 300 werknemers (0,33 procent) hier gebruik van. Dat is zeven keer meer dan drie jaar geleden. Opvallend is dat moeders en vaders even vaak een beroep doen op de regeling.

Sinds 2019 kunnen ouders die voltijds werken 1/10 ouderschapsverlof opnemen, mits hun werkgever dat toestaat. Op die manier kunnen ze meer tijd doorbrengen met hun kroost en een betere balans vinden tussen werk en privé, zonder op loon te moeten inboeten. Het aantal ouders dat gebruik maakt van de regeling, is gestegen van 0,05 procent naar 0,33 procent. Dat is een verzevenvoudiging. Het is bovendien even populair bij vaders (0,31 procent) als bij moeders (0,35 procent). Sinds de invoering maken twaalf keer meer mannen gebruik van de mogelijkheid, bij vrouwen gaat het om een vervijfvoudiging. Dat blijkt uit een analyse door dienstenleverancier Acerta.

Annelies Bries, juridisch experte bij Acerta Consult: “Het is opvallend dat er bijna even veel papa’s als mama’s kiezen voor deze vorm van ouderschapsverlof. Bij de andere regelingen – volledige onderbreking, halftijds of vier vijfde werken – zien we dat er meer moeders voor kiezen dan vaders. Het 1/10 ouderschapsverlof helpt de vaders een inhaalbeweging te maken en het klassieke rollenpatroon te doorbreken.”

Kijken we naar de leeftijd, dan zien we dat het gebruik van 1/10 ouderschapsverlof piekt tussen de leeftijd van 35 en 41 jaar. Dat is te verklaren doordat Belgische vrouwen gemiddeld op 31 jaar hun eerste kind krijgen en mannen op 34 jaar (bron: Statbel mei 2021) én dat ouders eerst voor tijdskrediet kunnen kiezen vooraleer ze ouderschapsverlof opnemen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen