< Terug naar overzicht

11 procent van de jobs is niet ingevuld

De ‘bezettingsgraad’ op de Belgische arbeidsmarkt bedraagt 89 procent. Elf procent van de jobs is dus niet ingevuld, vooral omdat er nog geen kandidaat gevonden is. Medewerkers zijn bovendien ook minder trouw.

Dat blijkt uit de eerste Jobat Employment Monitor, een permanente arbeidsmarktstudie van Jobat en Synovate bij een representatief staal van 500 Belgische bedrijven en meer dan 2000 werknemers.

Het grote aantal openstaande jobs is opmerkelijk. Volgens de VDAB tonen deze cijfers aan dat er, mee dankzij de ‘plotse’ hoogconjunctuur, een vrij groot jobpotentieel is. Voor Vlaanderen zou het gaan om een potentieel van 250.000 jobs, voor België om 400.000 jobs. De VDAB zelf telde eind april 55.250 effectief openstaande jobs.

De huidige bezettingsgraad is het laagst (88 procent) in de productie- en distributiesector en het hoogst (93 procent) in openbare en sociale diensten.

Minder trouw


Uit het onderzoek blijkt ook dat heel wat werkende Belgen momenteel uitkijken naar een andere job. Bijna één op de vijf (18 procent) is actief op zoek of wil de komende zes maanden van werkgever veranderen. 29 procent is latent werkzoekend. Dat betekent dat slechts één op de twee werknemers echt trouw is aan zijn werkgever. Vooral sales-, logistieke, financiële en IT- profielen begeven zich op de arbeidsmarkt.

De Jobat Employment Monitor legt ook duidelijke verschillen bloot tussen jong en oud. De wil om te solliciteren neemt niet alleen drastisch af met de jaren, jong en oud veranderen ook om andere redenen van job. Voor 45-plussers tellen vooral werksfeer en werkzekerheid, 18 tot 34-jarigen kijken eerder naar het loon en de carrièremogelijkheden.

Gapende kloof tussen werkgever en werknemer


Belgische werkgevers verwachten dit jaar een natuurlijk verloop van om en bij de vijf procent. Een derde zegt openstaande functies te hebben, een kwart vindt het nu al moeilijker om die in te vullen dan drie maanden geleden.

Wat het vertrouwen betreft in de toekomst van het eigen bedrijf, gaapt er een kloof tussen werkgevers en werknemers. 36 procent van de werkgevers verwacht dat zijn bedrijf het de komende zes maanden beter zal doen, een mening die slechts gedeeld wordt door 19 procent van de werknemers.

Bron: Jobat

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen