< Terug naar overzicht

100.000 werklozen minder op twee jaar tijd

Het aantal uitkeringsgerechtigde volledig werklozen daalde in 2016 met 6,7 procent, zo blijkt uit het jaarverslag van de RVA. De dalende lijn van de afgelopen jaren wordt daarmee voortgezet.

In 2016 daalde het aantal uitkeringsgerechtigde volledig werklozen met 6,7 procent tegenover het jaar voordien. Sinds 2015 gaat het om een vermindering van 100.980 werklozen. Voor het eerst in 15 jaar daalde het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen in 2016 tot onder de 400.000. Op drie jaar tijd is bij de RVA zo een miljard euro meer bespaard dan vooropgesteld was.

Jobs

Eén van de oorzaken voor het lagere aantal uitkeringen is het aantrekken van de arbeidsmarkt. Daarnaast nam de regering ook maatregelen zoals de taxshift en de indexsprong om de economie te stimuleren en om jobs te creëren. Sinds 2015 kwamen er 119.800 jobs bij, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Dit jaar zullen er nog 50.800 jobs bijkomen.

Hervorming inschakelingsuitkeringen

Het aantal uitkeringen werd ook beïnvloed door een aantal beleidsmaatregelen. Zo werden de regels voor inschakelingsuitkeringen hervormd om jongeren aan te moedigen om een diploma te behalen. In de loop van 2015 werd de leeftijdsgrens voor het indienen van een uitkeringsaanvraag verlaagd van 30 naar 25 jaar. Voor jongeren onder de 21 geldt een diplomavereiste. De inschakelingsuitkeringen werden ook beperkt tot een periode van 3 jaar.

In 2016 kwam er voor 7986 werklozen die in de voorafgaande maanden een inschakelingsuitkering kregen, een einde aan hun recht op een uitkering. Van hen had meer dan de helft in het eerste half jaar een werkervaring en was 40 procent na een half jaar nog aan het werk.

Bron: Persbericht minister van Werk Kris Peeters

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen