< Terug naar overzicht

10 procent minder student-ondernemers sinds het aparte statuut

Sinds 1 januari 2017 bestaat er een apart statuut voor studenten die als zelfstandige actief worden op de arbeidsmarkt. In de eerste tien maanden van 2017 vroeg echter 10 procent minder studenten het statuut van student-zelfstandige aan dan in 2016 met het ‘gewone’ zelfstandigenstatuut.

Voorheen was voor het dossier het recht op kinderbijslag voldoende, nu niet meer. Dat impliceert wel wat administratie en daar komen de studenten-ondernemers precies niet zo makkelijk aan toe. De aanvragen kunnen ook nog niet online, in de leefwereld van de student is dat heel ongewoon. Het kan ook dat sommigen eerst de kat uit de boom kijken, dat ze afwachten wat het statuut nu precies inhoudt. En er beweegt tegelijk van alles op het vlak van de deeleconomie. Het zijn allemaal evoluties die de terugval met 10 procent helpen verklaren.

4 op de 10 onderneemt met perspectief

Zo’n 1100 van de 1800 studenten blijkt bijles te geven, meestal gecoördineerd via een platform. Wellicht sorteert die activiteit beter onder dat andere nieuwe statuut, zijnde de deeleconomie, waar ook de Ubers en Deliveroos onder vallen. Maar dan moeten die platformen wel eerst hun erkenning rond krijgen. De verschuiving tussen zelfstandige, student-zelfstandige, deeleconomie én jobstudent is nu dus nog volop aan de gang. 

Vier op de tien studenten-zelfstandigen is dus ‘echt’ ondernemend, dat wil zeggen met een reële optie om zelfstandige te blijven. Zij beginnen nog tijdens de studie met de job die ze ook na hun studie willen uitoefenen. Zo beginnen bijvoorbeeld logopedisten alvast hun praktijk uit te bouwen, schoonheidsspecialisten beginnen al het eigen sociale netwerk te bedienen, webdesigners en vormgevers krijgen al vragen uit de markt.

Fiscaal voordeel

Het statuut van student-zelfstandige gunt de student-ondernemer een fiscaal voordeel: op een inkomen lager dan 6648,12 euro hoeven geen sociale bijdragen te worden betaald. Daarboven moet enkel op het meerinkomen die bijdrage wel worden betaald.

Maar voor wat hoort wat natuurlijk. De student moet voor minstens 27 studiepunten zijn ingeschreven in een in België erkende onderwijsinstelling én moet aan de betreffende examens deelnemen. Dat moet met attesten worden gestaafd. In oktober worden dan ook de meeste dossiers ingediend.

Bron: Acerta (acerta.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen