< Terug naar overzicht

1 op de 6 Belgen kan zijn loonpakket flexibel invullen

Het cafetariaplan, de flexibele samenstelling van een loonpakket, is een erg populair voordeel bij Belgische werknemers. Eén op de zes Belgen (17 procent) stelt deels zijn eigen loonpakket samen en maar liefst 71 procent heeft er een voorkeur voor.

Een cafetariaplan is een initiatief waarbij een werkgever het loonpakket van zijn werknemers deels zelf laat invullen op basis van hun eigen noden en voorkeuren. Maar liefst drie op de vier Belgische werknemers wil zijn loonpakket flexibel samenstellen.

De Belgen willen vooral meer persoonlijke keuzes kunnen maken over hun bonus (39 procent), het extralegaal verlof (41 procent) en de bedrijfswagen (41 procent). De helft wil zijn bedrijfswagen zelfs inruilen voor een wagen van een lagere categorie. Dat blijkt uit een studie die HR-specialist Securex recent voerde bij een representatief staal van 1522 werknemers.

Deze studie brengt ook het volgende aan het licht:

  • Twee op de vijf werknemers (41 procent) willen hun extralegaal verlof inruilen. Opvallend is het grote verschil met statutaire werknemers: waar in een private onderneming en bij contractuelen bij de overheid zo’n 38 procent van de werknemers zijn extra verlof wil inruilen, loopt dit bij statutaire werknemers bij de overheid op tot één op de twee.
  • 39 procent van de Belgische werknemers wil zijn bonus inruilen. Bij de overheid is zelfs 45 procent hiertoe bereid (versus 37 procent in de privé). De voorkeur gaat hierbij uit naar cash (90 procent bij de statutairen versus 82 procent bij de contractuelen en in de privésector).
  • 38 procent blijkt bereid om een deel van zijn brutoloon in te ruilen. Ook hier gaat het vooral om personeel bij de overheid (41 procent versus 36 procent).

Mannen versus vrouwen

Opmerkelijk is ook dat veeleer mannen dan vrouwen vragende partij zijn voor een flexibel loonpakket. Bijna de helft van de mannen wil zijn bonus liever inruilen voor andere verloningselementen, terwijl amper één op de drie vrouwen dit wenst. Dezelfde trend is zichtbaar bij de eindejaarspremie: twee op de vijf (38 procent) mannen tegenover één op de vijf (22 procent) vrouwen.

 

Oud versus jong

Werknemers ouder dan 50 jaar zijn dan weer minder geneigd om hun extralegaal verlof (30 procent), bedrijfswagen (30 procent) of bonus (29 procent) in te ruilen. Bijna de helft van de jongere werknemers (42 procent - 44 procent) wil dat wel.

Op vraag van de werknemers

Vele werkgevers hebben oor naar de verzuchtingen van hun werknemers en bieden een cafetariaplan voor flexibele verloning aan. Vandaag mag al één op de zes (17 procent) werknemers zijn loonpakket deels flexibel invullen. Werknemers bij de overheid krijgen de mogelijkheid even vaak aangeboden als werknemers in de private sector.

Er treden wel grote verschillen op in flexibiliteit tussen de verschillende profielen:

  • Een kwart van de werknemers onder de 30 jaar mag zijn loonpakket deels zelf samenstellen. Bij 50-plussers daalt dit tot 12 procent.
  • Bijna één op de drie kaderleden mag zijn loonpakket flexibel samenstellen. Bij bedienden en arbeiders is dit slechts 15 procent.
  • Mannen krijgen vaker dan vrouwen de mogelijkheid aangeboden (20 procent versus 13 procent).
  • Hooggeschoolden mogen vaker dan laaggeschoolden hun loonpakket deels flexibel samenstellen (20 procent versus 13 procent).

Nog vele hindernissen

Het huidige wettelijke kader en de bestaande afspraken tussen werkgevers en werknemers in paritaire comités staan meer flexibiliteit vaak in de weg. Ook op administratief vlak is een cafetariaplan niet altijd makkelijk toepasbaar door de grote verschillen in de verloning van werknemers onderling. Bovendien kunnen jonge werknemers vaker vanaf een wit blad vertrekken bij de samenstelling van het loonpakket, terwijl dit bij oudere werknemers toch heel wat moeilijker ligt.

Bron: Securex (securex.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen