< Terug naar overzicht

1 op de 5 professionals vreest veranderingen in zijn job

Meer dan twee op de drie Belgische professionals zijn ervan overtuigd dat hun job er binnen vijf jaar helemaal anders uitziet. Toch voelt 81 procent zich klaar om op professioneel vlak het hoofd boven water te houden. Eén op de vijf geeft dan weer aan op te zien tegen veranderingen in zijn job.

Met de enquête die werd uitgevoerd door iVOX in september 2015, wilde Kluwer Opleidingen peilen naar de toekomstvisie van de Belgische professional. Er namen 2540 professionals deel aan het onderzoek, onder wie 1165 medewerkers, 842 HR-verantwoordelijken en 533 managers.

Variërende toekomstperspectieven

De meerderheid van de respondenten ziet zijn professionele toekomst rooskleurig in. Toch zegt 22 procent van de medewerkers zich niet klaar te voelen voor de toekomst. 27 procent zegt op te zien tegen de veranderingen in zijn job, tegenover slechts 15 procent van de HR-verantwoordelijken en 19 procent van de managers.

Het valt daarnaast ook op dat Franstalige professionals de toekomst vaker somber inzien dan hun Nederlandstalige collega’s: 30 procent van de Franstaligen ziet op tegen veranderingen in hun job, tegenover 16 procent bij de Nederlandstaligen. Ook professionals zonder diploma hoger onderwijs, ambtenaren, onderwijzend personeel en medewerkers van grote bedrijven zijn sneller negatief over de toekomst.

De prioriteit nummer één bij HR-verantwoordelijken en managers is nochtans duidelijk: medewerkers klaarstomen voor de toekomst op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Hoewel de meerderheid van de respondenten positief is over zijn professionele toekomst, is het een goede zaak dat HR en het management volop inzetten op het ‘future proof’ maken van hun medewerkers. De toekomst is zowel op korte als lange termijn meer ‘VUCA’ dan ooit: volatiel, onzeker, complex en ambigu. Ook de jobs van professionals ontsnappen daar niet aan: uit verschillende onderzoeken blijkt dat er binnen dit en tien jaar heel wat functies verdwijnen, en dat er in snel tempo nieuwe beroepen bijkomen. Als ze de boot niet willen missen, is het voor professionals zaak om zich te blijven ontwikkelen, en voor bedrijven om hen daarbij te ondersteunen.

De ‘supermotivado’ als voorbeeld

De studie ging ook op zoek naar het profiel van de ‘supermotivado’, de professional die zich helemaal klaar voelt voor de toekomst. Enkele opvallende trekjes: de supermotivado leert uit interesse of om door te groeien. Dat laatste blijkt ook uit zijn plannen op het gebied van leren: hij wil zich vooral verder bekwamen in leidinggeven en people management. Daarnaast speelt de bedrijfscultuur voor hem een belangrijke rol als stimulator voor leren.

Het is opmerkelijk dat uit de resultaten duidelijk blijkt hoe de beweegredenen om bij te blijven, verschillen naargelang van de toekomstvisie. De respondenten die aangeven de toekomst rooskleurig in te zien en niet op te zien tegen verandering, leren veel vaker vanuit een intrinsieke motivatie. Ze zijn leergierig en willen doorgroeien. De professionals die het daarentegen somberder inzien en zich niet gewapend voelen voor de toekomst, geven veel vaker externe redenen aan om bij te blijven: omdat het opgelegd wordt door hun manager, bijvoorbeeld, of voor werkzekerheid.

Bron: Wolters Kluwer (wolterskluwer.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen