< Terug naar overzicht

1 op de 5 bedrijven heeft 5 jaar voor niets gewerkt

Hoewel de toegevoegde waarde voor het eerst sinds 2010 sneller stijgt dan de personeelskosten, blijft het moeilijk voor ondernemingen om uit de rode cijfers te blijven.

Voor de nieuwste Trends Top 30.000 gingen de analisten na hoe de 30.000 grootste bedrijven in België de afgelopen vijf jaar hebben gepresteerd. Na het analyseren van alle inkomsten en uitgaven viel het oog van de auteurs op twee belangrijke bevindingen:

  • 18,8 procent van de bedrijven heeft de afgelopen vijf jaar geen cent winst gemaakt.
  • Voor het eerst sinds 2010 zijn de personeelskosten minder snel gestegen dan de toegevoegde waarde.

Geen winst

Er is een duidelijke piek van het aantal verlieslatende ondernemingen tot boven de 20 procent in 2012 en 2013. Die piek lijkt nu echter voorbij: het aantal ondernemingen dat zijn jaarrekening met verlies afsluit, ligt weer ongeveer op hetzelfde niveau als in 2010.

Heel wat van de consequent verlieslatende ondernemingen zijn intussen verdwenen, maar de analisten benadrukken dat er een harde kern bestaat van bedrijven die systematisch verlies maken. Die harde kern van 698 bedrijven boekte de afgelopen vijf jaar geen enkel jaar winst. 1871 ondernemingen gingen dan weer vier van de vijf jaren in het rood.

Wanneer alle gepubliceerde winst- en verliescijfers bij elkaar worden opgeteld, is het eindresultaat hard. Bijna één vijfde van de ondernemingen (18,8 procent of zo’n 4923 ondernemingen) beëindigt de cyclus van vijf jaar in het rood.

Dat er nog enkele financiële drempels overwonnen moeten worden, lijkt dan ook voor de hand liggend. De analisten zien drie belangrijke drempels:

  1. De financiële middelen blijven zeer beperkt: bijna de helft van de ondernemingen zag zijn netto-kaspositie verschrompelen de afgelopen vijf jaar.
  2. Het bedrijfskapitaal neemt nauwelijks toe.
  3. De financiële onafhankelijkheid stagneert.

Bescheiden verbetering van de competitiviteit

De tweede belangrijke bevinding van de Trends Top 30.000 klinkt heel wat positiever. Voor het eerst in vier jaar tijd zijn de personeelskosten niet sneller gestegen dan de toegevoegde waarde (het verschil tussen de marktwaarde en de productie van de ingekochte grondstoffen). In 2014 namen de personeelskosten namelijk met 1,29 procent toe tot 94,5 miljard, terwijl de toegevoegde waarde steeg met 1,64 procent tot 154 miljard euro.

“Daarmee zien we in de jaarrekeningen de eerste effecten van de maatregelen die de regering nam om de lasten te verlagen”, verklaren de analisten in het rapport. Al gaat het om een (voorlopig) bescheiden effect: het verschil in het voordeel van de toegevoegde waarde bedraagt immers slechts 0,35 procent. Kortom, te vroeg om victorie te kraaien, maar de competitiviteit verbetert wel.

Bron: Trends Top (trendstop.knack.be), De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen