< Terug naar overzicht

1 op de 3 Belgen zoekt nieuwe job op kosten van de baas

Heel wat werknemers bezoeken jobsites en solliciteren effectief tijdens hun werkuren. Vooral jonge werknemers schrikken daar niet voor terug.

Uit een recent onderzoek uitgevoerd door rekruteringsbedrijf Monster, blijkt dat 30,6 procent van de Belgen in het verleden heeft gesolliciteerd naar een nieuwe job vanaf zijn huidige werkplaats. De leeftijd speelt daarbij een belangrijke rol: vooral de jongere generatie (18-34 jaar) gaat tijdens de werkuren wel eens op zoek naar vacatures. Bij de 55- tot 64-jarigen zegt ruim 83 procent dan weer nooit te solliciteren tijdens de werkuren.

Ook het verschil tussen de geslachten is duidelijk merkbaar. Bij de mannen geeft 63,7 procent aan nooit naar werk te zoeken tijdens de werktijd, terwijl dit bij de vrouwen 76,3 procent is.

Brusselaars solliciteren het vaakst tijdens het werk

Opmerkelijk is ook het verschil tussen de verschillende regio’s. Inwoners van Brussel maken zich vaker schuldig aan solliciteren tijdens de werkuren: 7,9 procent van de Brusselaars geeft toe regelmatig tijdens het werk te zoeken, terwijl de aantallen in Vlaanderen (3,9 procent) en Wallonië (1,1 procent) beduidend lager liggen.

De Waalse werknemers zijn gedisciplineerder: 80,2 procent solliciteert nooit tijdens de werkuren, tegenover 64 procent in Vlaanderen en 69,8 procent in Brussel. Zou dit een gevolg zijn van het feit dat heel wat jonge werkkrachten afzakken naar Brussel om daar hun professionele carrière van de grond te krijgen?

Nederlanders solliciteren vaker tijdens het werk

De aantallen staan in groot contrast met de cijfers van onze noorderburen. In 2014 bleek uit een onderzoek van 'Wetten van de Werkvloer' met 1000 proefpersonen dat 82 procent van de Nederlanders wel eens tijdens de werkuren solliciteert naar een nieuwe functie. In het Verenigd Koninkrijk leverde eenzelfde onderzoek uit 2011 uitgevoerd op 2000 proefpersonen dan weer resultaten op die gelijkaardig zijn aan het Belgische onderzoek van Monster: een derde van de Britten geeft toe zo’n drie uur per week te spenderen aan het zoeken naar een nieuwe job op de werkvloer van zijn huidige job. Een vierde van de ondervraagden gaf zelfs toe tijdens de werktijd telefonische interviews te hebben gegeven voor een nieuwe functie.

Jonge generatie gaat (opnieuw) intenser op zoek

Waarom nemen zovele werknemers het risico om betrapt te worden tijdens het solliciteren op het werk? Uiteraard kan het een teken zijn dat de economie aan de beterhand is. Vooral jongeren die hun ‘droomjob’ nog niet gevonden hebben, vinden de tijd blijkbaar rijp om intenser op zoek te gaan. In vergelijking met 1,9 procent bij de 35- tot 54-jarigen en 2,2 procent bij de 55- tot 64-jarigen, zoeken driemaal zoveel 18- tot 34-jarigen (6,6 procent) tijdens de werkuren naar een nieuwe functie. “Dergelijke onderzoeksresultaten kunnen dus niet alleen wijzen op een langzaam verbeterende economische toestand, maar ook op een nieuwe generatie professionelen die ambitieus is en haar professionele ambities kost wat kost achternagaat”, analyseert Monster, die trouwens de meeste bezoekers op zijn jobsite tijdens de week krijgt, de minste tijdens het weekend.

Resultaten van de enquête in België

De vraag: hebt u op de werkplaats en tijdens de werkuren al eens naar een nieuwe job gezocht?

De antwoorden:

  • Regelmatig: 3,4 procent
  • Af en toe: 12,2 procent
  • Zelden: 15 procent
  • Nooit: 69,4procent

Bron: Monster Belgium (monster.be)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen