< Terug naar overzicht

1 op de 3 bedrijven wil oudere werknemers langer aan het werk houden

Één op de drie bedrijven denkt nu al na hoe oudere werknemers langer aan het werk kunnen gehouden worden. Het aantal bedrijven dat actie onderneemt om oudere werknemers via flexibele werktijden of vermindering van arbeidsduur langer aan het werk te houden, is beduidend kleiner.

Uit een enquête van Acerta Marketing Intelligence bij 1.188 Acerta-klanten en –prospecten in december 2010 blijkt dat de bezorgdheid over het einde loopbaanbeleid groeit. Gemiddeld een derde van de ondervraagden zegt dat ze hun oudere werknemers langer aan de slag willen houden.

Bij bedrijven, die nog geen werknemers ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd in dienst hebben, loopt dit terug tot een op vier. Bedrijven die wel werknemers ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd in dienst hebben, zegt tot 60 procent dat zij sommige werknemers langer aan de slag willen houden.

Volgens Magda Duerinckx, manager Outplacement & Career guidance bij Acerta: “Niet alleen technisch geschoolden, specialisten of werknemers uit knelpuntberoepen kunnen het verschil maken. Bedrijven geven aan dat ze hun gemotiveerde medewerkers zolang mogelijk aan het werk willen houden. Dat is positief en duidt op een mentaliteitsverandering. Vooroordelen ten opzichte van oudere werknemers zijn minder hardnekkig geworden.”

De nood is er wel, maar dat betekent nog niet dat onderneming al een oplossing hebben. De gemiddelde pensioenleeftijd in de ondernemingen van de respondenten is 60,5 jaar.

Terwijl slechts 7 procent uit de steekproef nu al initiatieven nemen om de pensioenleeftijd te verhogen. De acties beperken zich bovendien tot het flexibel omspringen met werktijden of een vermindering van de arbeidsduur voor oudere werknemers.

“Bedrijven erkennen het belang om ouderen werknemers langer aan de slag te houden, maar is er nog geen sprake van een creatief talentmanagement als wapen tegen de vergrijzing”, besluit Duerinckx.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen