< Terug naar overzicht

1 Belg = 10 Bulgaren (in loonkosten)

Na Noorwegen en Denemarken heeft Belgiƫ de hoogste loonkosten van de Europese Unie. In de industrie is Belgiƫ zelfs afgetekend koploper.

In België bedragen de gemiddelde loonkosten 39,1 euro per uur. Landbouw en ambtenarij werden niet meegeteld in deze vergelijkende studie van het Europees bureau voor de statistiek Eurostat.

Het Europese gemiddelde is nu 24,6 euro. België prijkt op de derde plaats na Noorwegen (met 54 euro) en Denemarken (40,3 euro). Kijken we alleen naar de industrie, dan ligt België op kop met een gemiddelde van 44,1 euro, gevolgd door Denemarken (42,1 euro) en Zweden (41,8 euro).

In de algemene rangschikking staat Bulgarije helemaal laatst met 3,8 euro. Met andere woorden: je kan tien werknemers in Bulgarije tewerkstellen voor de kostprijs van één werknemer in Belg. Onderaan bengelen ook nog Roemenië (4,6 euro) en Litouwen (6,5 euro).

In België zijn de loonkosten vorig jaar met 0,8% toegenomen en dat ligt duidelijk onder het Europese gemiddelde van 1,4%.

En hoe scoren onze buurlanden?

  • Luxemburg: 35,9 euro
  • Frankrijk: 34,6 euro
  • Nederland: 34,0 euro
  • Duitsland: 31,4 euro
  • Verenigd Koninkrijk: 22,3 euro

Merk op dat het Verenigd Koninkrijk nauwelijks hoger zit dan Spanje (21,3 euro) en een heel pak lager dan Italië (28,3 euro).

Bron: De Standaard (standaard.be), Eurostat (http://ec.europa.eu/eurostat)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen