In februari ontving hoogst aantal medewerkers een telewerkvergoeding

Het aantal medewerkers dat een telewerkvergoeding ontving, bereikte in februari 2022 een planfond (4,9 procent). Dat is 32 keer het aantal van voor de pandemie. Dat blijkt uitcijfers van Partena Porfessional. Tussen juli 2019 en april 2022 ontving 5,5 procent van de werknemers een telewerkvergoeding.

Veel vertrouwen op de arbeidsmarkt

Meer dan zes op de tien van alle werkende Belgen is ervan overtuigd dat ze binnen de paar weken of maanden een gelijkaardige job bij een andere werkgever kunnen vinden als ze dat willen. Vooral bij twintigers (80 procent) en dertigers (75 procent) is het vertrouwen groot. Tegelijk wil één op de drie werknemers de rest van zijn of haar loopbaan bij de huidige werkgever blijven.

Actieve en passieve weerstand tegen gendergelijkheid

Op de werkplek blijft, vooral van mannelijke managers, wijdverbreide passieve en zelfs actieve weerstand tegen gendergelijkheid. Dat blijkt uit Brits onderzoek, uitgevoerd door het Chartered Management Institute (CMI). Hun analyse toont dat ondanks de voortdurende inspanningen en activiteiten, gendergelijkheid op de werkplek erg moeilijk blijft.

LGBTQ’s door de ogen van recruiters

Wanneer iemand aangeeft homo of lesbienne te zijn, roept dat bij velen – óók rectruiters – een aantal stereotiepe denkbeelden op. Dat zijn vooral positieve verwachtingen, blijkt nu uit nieuw werk door onderzoekers van Ugent @ Work, al tonen ze meteen ook aan dat er discriminatie is als het gaat om de aanwervingskansen.

Aantrekkelijk op de arbeidsmarkt? Dit zijn de ingrediënten voor een goede employer brand

Nu een trip naar de supermarkt steeds meer kost, mag het niet verbazen: loon en voordelen blijven het belangrijkste element van een goed werkgeversmerk. Ook werksfeer en werkzekerheid zijn uitermate belangrijk. Achter die gemiddelden gaan echter heel wat nuances schuil. Dat vrouwen hun lat hoger leggen, bijvoorbeeld. En dat locatie een steeds belangrijkere troef wordt.

Leaner werken zonder aan werknemerswelzijn in te boeten? Een aantal aandachtspunten bij de introductie van efficiëntietechnologie.

[PARTNERNIEUWS] In het beste geval ondersteunt nieuwe technologie in het arbeidsproces de werknemers in hun taken en maakt ze het arbeidsproces efficiënter en lean. Het kan echter niet de bedoeling zijn dat daardoor ingeboet wordt op welzijn. Frank Weckx, Segmentmanager Industrie en Reiniging bij IDEWE, legt uit waar je als werkgever best oog voor hebt alvorens je nieuwe technologie invoert.

"Jobcrafting kan het risico op burn-out en bore-out verminderen"

Twee op drie werknemers vinden het belangrijk om zichzelf en hun job te blijven ontwikkelen. En toch neemt slechts iets meer dan de helft (58 procent) het heft in eigen handen en brengt veranderingen aan in het takenpakket, werktijden en werklocatie. Nochtans heeft het boetseren van de job of ‘jobcrafting’ heel wat positieve effecten, blijkt uit onderzoek van professor Anja Van den Broeck (KU Leuven).

Belg wil graag helft van de dagen thuiswerken

43 procent van de Belgen vindt dat zijn of haar job telewerk toelaat. Daarvan wil slechts een erg kleine minderheid (5,1 procent) nog elke dag naar het werk. De meerderheid van de Belgen verkiest twee of drie dagen van thuis uit te werken, als de aard van het werk het toelaat. Onze favoriete thuiswerkdag? Het zal niet verbazen dat dat vrijdag is, gevolgd door maandag.

Deadline subsidieaanvraag voor fietsvergoeding dringt

Een groener bedrijfsbeleid betekent een groener mobiliteitsbeleid. Met een fietsvergoeding in de aanbieding kan het autogebruik als woon-werkverkeer verminderd worden. Wie nog een subsidiedossier wil indienen bij Het Pendelfonds, moet zich haasten. De deadline is 1 juni 2022.

Bijna zes op de tien Belgische bedienden heeft flexibele uren

57 procent van de Belgische bedienden geeft aan flexibele uren te hebben. Binnen een vast kader krijgen medewerkers meer vrijheid, zoals glijdende werkuren of telewerk. Vier op de tien Belgen geven ook aan hun mail te checken na de werkuren. De helft van de ondervraagde bedienden geeft aan dat het bijhouden van de gepresteerde uren hen helpt om een goede work-life balans te bewaren.

Een op de zes werknemers boven de 54 langer dan een maand thuis door ziekte

16,7 procent van de 54-plussers was in het eerste kwartaal van dit jaar langer dan een maand afwezig van het werk wegens ziekte. Bij arbeiders boven de 54 loopt dit zelfs op tot 23 procent. “Het is duidelijk dat er concrete maatregelen nodig zijn om de laatste 10+ loopbaanjaren van werknemers alsook alle voorgaande loopbaanjaren, zo zinvol en gezond mogelijk in te vullen.”

Arbeidsdeal: glas veeleer halfvol dan halfleeg

De arbeidsdeal van de Vivaldi-coalitie is niet unisono op applaus ontvangen. Werkgevers noch vakbonden waren er onverdeeld gelukkig mee. Verhaal van het halfvol of halfleeg glas zeker. Ik ben althans van mening dat het glas meer dan half vol is, zowel voor werknemers als werkgevers. Tenminste als men de deal beoordeelt op de mogelijke weerslag op de werkbaarheidsgraad.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen