Constant bereikbaar zijn voor werk is slecht voor welzijn. Ook voor dat van u en ons.

Professor Claartje ter Hoeven van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences onderzoekt hoe digitalisering het werk van mensen beïnvloedt. Samen met masterstudent Nadine Büchler en dr. Ward van Zoonen van de Universiteit van Amsterdam onderzocht zij bij twee grote internationale bedrijven wat constante bereikbaarheid op werk doet met het welzijn van medewerkers. Conclusie: niet veel goeds. Zelfs al zijn zij (of wij) integrators. Een interview van ter Hoeven met Erasmus (de Rotterdamse Universiteit, wel te verstaan). Ongecensureerd en zeer interessant, met een leuke tip.

Breekt de bedrijfsvelo dit jaar door?

Bijna drie op tien (28 procent) werknemers in België hebben interesse in het leasen van een fiets via hun werkgever. Ongeveer een vijfde krijgt op dit moment al een fietsvergoeding, waarmee de leasekost minstens voor een deel wordt terugbetaald. Omdat bedrijfswagens vanaf dit jaar zwaarder belast worden, kan de fiets misschien echt doorbreken in het woon-werkverkeer.

Is loopbaansparen oplossing voor opgestapelde overuren en vakantie-overschot?

Alvast 73 procent van een steekproef van Belgische werknemers wil vakantiedagen of gepresteerde overuren opsparen voor later in de loopbaan. Loopbaansparen is een mogelijke oplossing voor werknemers die door de coronacrisis heel wat overuren gepresteerd hebben en/of voor werknemers die er niet in slagen al hun extra vakantiedagen voor het einde van het jaar op te nemen.

Wat betekent de Brexit-deal voor HR in het VK en de EU?

Theoretisch zijn de Britten weer hun eigen baas en dat geldt ook voor arbeidsrechtelijk en HR-gebonden beleid. Wat kunnen we ons daar bij voorstellen? Komt er oneerlijke concurrentie op het vlak van lonen en arbeidsvoorwaarden? Hoe moeilijk wordt het om werknemers hier te ontvangen of naar ginder uit te sturen? Of wordt het much ado about nothing?

Biden en de vakbonden: beste vrienden?

Er was de voorbije dagen enige media-aandacht voor de oprichting van een ‘vakbond’ bij het Amerikaanse Alphabet (Google). Wat stelt dit voor? Dringt het syndicale virus door tot de GAFA-werknemers? Maar vooral: keert de wind voor de vakbonden onder president Biden en krijgen ze meer kansen? In ieder geval wordt de nieuwe federale minister van Werk een gewezen vakbondsleider.

Vrouwen zijn betere crisisleiders, zegt men

Vrouwelijke managers zouden het tijdens (en ook buiten) de coronacisis beter hebben gedaan dan mannelijke. Klopt het en gelooft u dat? Een 360°-feedback onderzoek zet aan het denken. Moet u ook wegens professionele redenen naar het geslacht van uw manager kijken?

Meer sociale inspectie voor coronacontroles? No problemo.

Voor de kerstvakantie werd al aangekondigd dat er extra controles van de sociale inspectie zouden komen op het respecteren van het verplichte thuiswerk. Daarvoor zou een indrukwekkend leger van ongeveer 500 (waarschijnlijk mondgemaskerde) inspecteurs worden ingezet. Sinds deze week gebeurt het. Geen groot probleem, blijkbaar. De werkgeversorganisaties lieten hun luidsprekers zwijgen of dempen. Misschien is dit een goed teken? Of niet?

Veel meer werk noodzakelijk: geen dag te verliezen. Wat doet u eraan?

Indien België, zoals de regering wil, in 2030 de werkgelegenheidsgraad wil opkrikken tot 80 procent, dan zijn er 600.000 extra banen nodig, een verdubbeling van de huidige prognoses. Dat leert een nieuwe studie van Agoria over de Belgische arbeidsmarkt. Om al die jobs in te vullen, zullen bovendien veel meer mensen zich naar de arbeidsmarkt moeten begeven. En snel. De verdienste van deze werkgeversfederatie is dat zij met haar analyse de coronagekte opzij schuift en kijkt naar de middellange termijn. Zij doet een beroep op u.

‘Kopen’ en ‘opbouwen’ van talent gaan (nog altijd) voor op ‘huren’

Belgische werkgevers geven de voorkeur aan het aanstellen van vast personeel voor nieuwe posities. Een op twee vacatures wordt ingevuld door een vaste werknemer. Dat leert een onderzoek in elf Europese landen. Drie op tien posities worden ingevuld door eigen werknemers om te scholen. Minder dan een op vijf wordt ingevuld door flexibele werknemers. Zo is België samen met Zwitserland en Oostenrijk het land met de minste flexibele contractvormen uit het lijstje.

Aanpassingsvermogen van werknemers wordt belangrijkste vaardigheid

Aanpassingsvermogen wordt de belangrijkste vaardigheid voor werknemers in hun huidige of toekomstige job. In een onderzoek van de Antwerp Management School (AMS) en HR-dienstengroep Acerta zeggen twee op drie bedrijven dat ze het aanpassingsvermogen van hun personeel aan nieuwe situaties heel erg belangrijk vinden en dat ze er rekening mee houden tijdens het rekruteringsproces. Voor corona hield amper een kwart rekening met het aanpassingsvermogen van hun medewerkers aan nieuwe situaties.

Corona is good for you, HR

Dankzij de coronacrisis zijn wereldwijd het vertrouwen van bedrijfsleiders in HR en de geloofwaardigheid van de professie stevig toegenomen. Dat is een bevinding van een enquête bij 3.630 executives buiten het domein. Komt het toch nog ooit goed met de CEO?

Mindfulness en meditatie: lees goed de bijsluiter

Meditatie is zoals medicatie: meestal heeft de therapie positieve gevolgen, maar bij sommige personen treden ernstige en ongezonde neveneffecten op. Dat leren we uit een review van vier onderzoekers, verbonden aan universiteiten in Brazilië, de VS en het VK. Hoe gevaarlijk kan mindfulness zijn? De vraag is relevant omdat meditatie ook in HR goed doorgedrongen is en zelfs enkele Bekende Bedrijfsleiders haar promoten.

Meeste (maar lang niet alle) Nederlandse HR-professionals vinden automatiseren HR slecht idee

Drie op vijf (61 procent) HR-professionals zijn van mening dat HR gaat over menselijk contact en daarom niet geautomatiseerd moet worden. Toch is de groep believers flink groot. Opvallend is ook dat Nederlandse HR-professionals hun organisatie tegelijkertijd een hoge beoordeling (score 7,5 op 10) geven voor het nemen van voldoende stappen op het gebied van automatisering.

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen