Werkgever en werknemer blijven elkaar gemiddeld tien jaar trouw

Werknemers blijven hun werkgever steeds langer trouw. De gemiddelde anciënniteit ligt vandaag op bijna elf jaar. Tien jaar geleden was dit net geen tien jaar. Van de werknemers die vijf jaar geleden bij hun werkgever in dienst kwamen, zit goed de helft daar vandaag nog. De financiële sector is met een gemiddelde anciënniteit van 21 jaar en 9 maanden een uitschieter.

Europese ‘scale-ups’ worstelen met professioneel personeelsbeleid

Het pad naar succes van ‘scale-ups’ verloopt veelal hobbelig. Ook zijn ze ondanks hun imago niet zo vernieuwend. Ze zijn actief in alle sectoren en in alle gradaties van innovatie. Uit een studie over Europese scale-ups blijkt dat het belang van een professioneel HR-beleid onderschat wordt. Al worden scale-ups die externe investeerders aan boord hebben professioneler gemanaged en staan ze verder op het vlak van internationalisering, innovatie en talentmanagement.

HR vertrouwt nog te veel op instinct in plaats van inzicht

HR worstelt nog vaak met harde data om inzicht te krijgen in de vaardigheden aanwezig in de organisatie en welke vaardigheden nodig zijn in de toekomst. Voor de analyse wordt nog te vaak op instinct en buikgevoel vertrouwd.

Artificiële intelligentie: zoeken naar een ethisch kader

Artificiële intelligentie (AI) heeft een grote impact op organisaties, ook op ondersteunende diensten zoals HR. Belangrijk is niet alleen naar de technische mogelijkheden te kijken, maar ook naar de ethische risico's.

Personeel woonzorgcentra enthousiast ondanks hoge werkdruk

Bijna acht op tien rusthuismedewerkers zijn enthousiast over hun job. Bij de doorsnee Vlaamse werknemer is dit slechts 58 procent. Toch ervaren zij vaker een te hoge werkdruk (43 procent) dan de gemiddelde werknemer (24 procent). Jongere rusthuiswerknemers daarentegen zijn minder enthousiast en daarom sneller geneigd een andere werkgever te zoeken.

Mobiliteitsbudget amper gebruikt

Slechts 11 op 100.000 of 0,011 procent van de medewerkers die ervoor in aanmerking komen, koos voor een mobiliteitsbudget. Ook de cash for car-regeling kent weinig succes.

Belgische werknemers zien rooskleurige toekomstperspectieven

Zes op tien Belgische werknemers verwachten het komende jaar promotie te krijgen. Ook wie op zoek gaat naar een nieuwe job is optimistisch en denkt binnen de drie maanden er een te vinden. Voor iets meer dan de helft mag dit zelfs een tijdelijke of interim-baan zijn.

Aantrekkelijkheid kan ook nadeel zijn

Schoonheid heeft zo haar voordelen. Aantrekkelijke mensen verdienen meer, krijgen meer jobaanbiedingen en betere beoordelingen, zo bleek al meermaals uit onderzoek. Toch kan aantrekkelijkheid ook nadelig zijn, toont nieuwe research. Schoonheid zou vrouwen benadelen bij het solliciteren naar een job die als mannelijk beschouwd wordt.

Positief roddelen is geen tijdverlies

Een praatje slaan met een collega aan de koffiemachine is geen tijdverspilling. Nieuw onderzoek van de University of Salford toont dat roddelen op de werkplek een positief effect kan hebben op werknemers.

Dumpen of (her)lezen: ‘Getting to Yes’

Onderhandelen doen HR-managers elke dag. Met leidinggevenden en collega's, met de werknemer die een loonsverhoging wil en met de vakbondsafgevaardigden die HR-beslissingen “toch graag wat anders hadden gezien”. Is 'Getting to Yes' daarbij nog steeds een houvast?

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen