< Terug naar overzicht

Voka: tandem Leyman-Libeer in spoor van Muyters

Werkgeversfederatie Voka heeft de opvolgers voorgesteld van Philippe Muyters: gedelegeerd bestuurder Peter Leyman en algemeen directeur Jo Libeer.

Peter Leyman (47) wordt de man die de belangen van Voka naar de buitenwereld zal behartigen. Hij staat in voor de contacten met politiek en vakbonden. Hij zal ook in de sociale-overlegorganen zetelen.
“Ik heb er lang over nagedacht, maar zo'n kans en uitdaging krijg je niet elke dag”, zegt Leyman. “Weggaan bij Vergokan was heel moeilijk, ik had duidelijke doelen voor het bedrijf en de trein daarvoor stond al op de sporen. Misschien ga ik te vroeg weg, maar goed, het leven zit vol onverwachte wendingen. Met het bedrijf zelf, zijn aandeelhouders of het personeel heeft het alvast niets te maken. Het zit ook in mijn DNA om het hogere belang te gaan dienen. Zeker gezien de enorme uitdaging waar we voorstaan – een crisis zonder voorgaand e– heb ik de post aanvaard.”
Peter Leyman studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Gent) en Financiële Wetenschappen (Vlerick). Hij ging in 1988 aan de slag op de personeelsdienst van Volvo en promoveerde in 1996 tot personeelsdirecteur. De Drongenaar werd in juli 2001 gedelegeerd bestuurder van Volvo Cars Gent. Hij volgde Hubert Casneuf op en was de derde gedelegeerd bestuurder op rij die voordien personeelsdirecteur was.
Via zijn functie van gedelegeerd bestuurder ging Leyman meer en meer wegen op het beleid. Hij werd voorzitter van de beroepsfederatie Agoria Oost- en West-Vlaanderen en van Voka Oost-Vlaanderen. In mei 2007 liet Leyman zijn CEO-functie staan om bij de federale verkiezingen van 10 juni de derde plaats op de Kamerlijst van CD&V op te nemen. Hij werd verkozen, maar zette na minder dan een jaar een punt achter zijn korte politieke carrière en keerde terug naar de zakenwereld: in februari 2008 werd Leyman gedelegeerd bestuurder van de Vergokan Groep.
Dit bedrijf, met hoofdzetel in Oudenaarde en nog vestigingen in Kruishoutem en Moeskroen, is actief in de productie en de distributie van een volledig assortiment kabeldraagproducten voor elektrische installaties in industriële en administratieve gebouwen, vervaardigd uit gegalvaniseerd staal.

Jo Libeer (54) wordt de man die Voka intern zal aansturen, zoals de samenwerking met de Kamers van Koophandel. Libeer is een oudgediende, want hij werkt al 25 jaar bij de handelskamer in Kortrijk. Hij volgde na zijn rechtenstudies een postgraduaat Internationale Betrekkingen in Frankrijk. Hij startte zijn professionele loopbaan in het ministerie van Buitenlandse Zaken (1980-1983).
Sinds 2002 is hij gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Luc De Bruyckere (topman van vleeswarengroep Ter Beke) is en blijft voorzitter van Voka.

Bron: De Tijd, De Standaard

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen