< Terug naar overzicht

Silje Hoff (KU Leuven) wint Persona Prijs van VDP BruBra: welke vaardigheden zijn er nodig voor HR-analytics?

Elk jaar beloont de VDP BruBra een jonge afgestudeerde voor de bijdrage van zijn of haar afstudeerwerk aan HRM. Op dinsdag 27 februari won Silje Hoff (KU Leuven) de Persona Prijs 2018 voor haar onderzoek naar de benodigde vaardigheden voor HR-analytics.

De Vereniging van Professionals in Human Resources Brussel-Brabant (VDP BruBra) beschouwt het als haar missie “om de kennis, knowhow en professionaliteit van haar leden te voeden”. De uitreiking van de Persona Prijs vormt één van de hoekstenen van deze ambitie. Al meer dan 20 jaar zetten HR-professionals, die actief zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de twee provincies Brabant, hun schijnwerpers op een student(e) die het voorbije jaar een belangrijke bijdrage leverde aan HR-management.

Dit jaar werd Silje Hammervold Hoff, een Noorse student met een MBA aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de KU Leuven, geëerd tijdens deze traditionele avond georganiseerd op de faculteit FEB in Leuven. Onder leiding van professor Sophie De Winne, schreef Hoff haar scriptie ‘De toekomst van Human Resources Management - HR Analytics competentie-eisen’.

Heel wat HR-afdelingen zitten op een berg onbenutte informatie en de kracht van de algoritmen zou hun prestaties aanzienlijk verbeteren. Maar zowel de literatuur als veldobservaties laten zien dat HR-teams nog steeds worstelen met deze mogelijkheden. En, nog belangrijker, ze blijven achter ten opzichte van andere domeinen (zoals marketing of financiën), die zich comfortabeler voelen met het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden gegevens.

Eén van de redenen is het gebrek aan vaardigheden, deels omdat ze niet worden onderwezen in programma's die zich voorbereiden op de HR-functie. Bovendien staat HR niet bekend voor zijn liefde voor statistieken, wiskunde, databasebeheer,...

Oproep om vereenvoudiging

“De meeste organisaties in België staan nog niet ver of zelfs nergens in HR-analytics. En HR-afdelingen zijn waarschijnlijk minder ‘gedigitaliseerd’ dan anderen en minder bekend met gegevensbeheer en de objectivering van gegevens”, becommentarieerde Laurent Michel (Sodexo), directeur van de VDP BruBra en jurylid van de Persona Prijs. “Silje Hoff brengt relevante antwoorden op een nieuw probleem.”

Jurylid Jean-Pierre Martin (SPIE België), actief in een bedrijf dat zich specialiseert in het Internet of Things (IoT), verklaart: “De digitale evolutie zal een enorme impact hebben op HR-afdelingen door het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Deze nieuwe functies omvatten vaardigheden die niet natuurlijk zijn in HR. Ik waardeer dan ook de oproep van Silje Hoff om een vereenvoudiging van de tools en het idee om ze gebruiksvriendelijker te maken!”

Meer info: www.adp-brubra.be

 

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen