< Terug naar overzicht

Luc Tack is Manager van het Jaar

Luc Tack, de 53-jarige CEO van Picanol en co-CEO van Tessenderlo Group, is door de Trends-lezers en de jury verkozen tot Manager van het Jaar 2014. Als 30ste laureaat is hij de opvolger van Ronnie Leten, de topman van Atlas Copco.

Het opmerkelijke is dat Luc Tack aan het hoofd staat van twee ondernemingen: de Ieperse textielmachineproducent Picanol en het chemiebedrijf Tessenderlo Group. Met Tack heeft Trends deze keer een ondernemer pur sang gekozen, een man die ook zelf zorgt voor kapitaal en verankering.

“De jury prijst Luc Tack voor zijn lef, ambitie en strategische visie”, motiveert juryvoorzitter Luc Vandewalle (ING) de keuze van de jury. “Door zijn uitmuntende managementbeslissingen zorgde hij voor vernieuwing en groei bij Picanol. Bovendien past Luc Tack met zijn parcours bij Picanol perfect in het rijtje van recente winnaars die een toonbeeld zijn van duurzaamheid, degelijkheid en stabiliteit in hun management.”

Tack redde Picanol ruim vijf jaar geleden van de ondergang. Hij durfde toen als enige geld te pompen in het noodlijdende bedrijf. Hij kocht de familiale aandeelhouders uit en trok het bedrijf in een recordtijd uit het moeras. In 2013 verankerde hij Tessenderlo Group door de overname voor 192 miljoen euro van het belang van 27,5% dat de Franse overheidsholding SNPE aanhield in de chemiegroep. Onlangs rondde hij bij Tessenderlo nog een succesvolle kapitaalsverhoging af.

De ondernemer begon al in 1980 met houtimport uit de Verenigde Staten. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor meer dan 7000 banen. Zijn optimisme over de toekomst van zijn bedrijven en onze economie onderscheidt hem van heel wat doemdenkers bij de captains of industry. “Er wordt altijd maar geklaagd. Oké, er zijn zeker problemen, maar er zijn ook heel wat goede zaken in België”, stelt de nieuwe Manager van het Jaar. “We hebben veel toekomst in België. Ik geloof er ook rotsvast in dat we finaal als land de juiste beslissingen gaan nemen. Dat klinkt nu misschien raar, op een moment dat de boel wat in rep en roer staat. Maar ik kan me moeilijk voorstellen dat het gezond verstand niet primeert bij de mensen die rond de tafel zitten om te onderhandelen. Ik geloof ook altijd enorm in het beste in mensen. En als het dan eens verkeerd loopt en je een rotte appel tussen al die goede appels hebt, pak ik dat er graag bij.”

Tack benadrukt ook dat hij resoluut kiest voor lokale en duurzame groei. “We gaan nooit winst op korte termijn najagen. Wat ons motiveert, is succesvol te zijn op lange termijn”, zegt Tack. “Waarom zouden we verkopen? We hebben niets te kort. En we hebben niet veel nodig.”

Tack haalde het van negen andere genomineerden: Françoise Chombar (Melexis), Charles Beauduin (Van de Wiele), Eddy Duquenne (Kinepolis), Rudi Pauwels (Biocartis), Marc Saverys (CMB/Euronav), Paul Renson (Renson), Vic Swerts (Soudal), Christian Van Thillo (De Persgroep) en Ignace Van Doorselaere (Van de Velde).

Bij Trends-Tendances, het Franstalige zusterblad van Trends, werd Louis-Marie Piron, CEO van het Waalse bouwbedrijf Thomas & Piron Holding, verkozen tot Manager van het Jaar 2014. Zij volgt Spadel-topman Marc du Bois op.

Bron: Trends, Trends-Tendances

http://trends.knack.be/economie/

http://trends.levif.be/economie/

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen