< Terug naar overzicht

Wij zijn big data

Auteurs:ander Klous & Nart Wielaard
Uitgever:Business Contact, 255 blz.
ISBN:97890 470 07777
Prijs:€19.99
‘Big data’ zal onze maatschappij wel degelijk ingrijpend veranderen en we moeten zeker ook letten op de verantwoorde toepassing ervan, maar laat ons niet meteen een orwelliaanse doemscenario tekenen. Sander Klous en Nart Wielaard schetsen een genuanceerd beeld van de mogelijkheden, met eclatante voorbeelden.

Een filmpje op YouTube: een klein meisje (zo jong dat ze alleen nog maar kreetjes uitstoot) bladert door een magazine. Ze drukt en sleept met haar vingers op de foto’s, ze wil inzoomen en doorklikken. Als ze merkt dat het swipen, pinchen en tappen niet lukt, gooit ze het blad opzij. Haar vader commentarieert: “Voor mijn dochter van één is een tijdschrift een iPad die niet werkt.”

Zo illustreren Sander Klous (energiefysicus, hoogleraar ‘big data’ aan de Universiteit van Amsterdam en actief bij KPMG) en Nart Wielaard (adviseur en journalist) dat de ‘nieuwe informatiesamenleving’ meteen ook het ‘nieuwe normaal’ wordt. In ‘Wij zijn big data’ gaan ze na tot wat die informatisering in staat is via het verzamelen en analyseren van alsmaar meer gegevens (‘big data’). Spectaculaire voorbeelden hebben ze zeker ook, maar zij wilden er niet het zoveelste boek van maken dat onrust zaait, meer sciencefiction dan realiteit weergeeft en finaal een karikatuur van ‘big data’ schetst.

Geloof de consultants niet die uitbazuinen dat elk bedrijf een ‘big data’-supermacht kan worden. Geloof de doemdenkers niet die ons een orwelliaanse wereld voorspiegelen. Al zal ‘big data’ onze maatschappij wel degelijk ingrijpend veranderen en moeten we wel zeker ook letten op de verantwoorde toepassing ervan. Een genuanceerde, informatieve en vooral interessante kijk op het fenomeen.

 

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen