< Terug naar overzicht

Waarom werken we zo hard?

Auteurs:Govert Buijs
Uitgever:, 180 blz.
Prijs:€17,50
Met een titel als ‘Waarom werken we zo hard? – Op weg naar een economie van de vreugde’ zou Govert Buijs wel eens menig lezer op het verkeerde been kunnen zetten. Dit is immers geen verhaal over stress en burn-out – of toch weer wel, maar dan niet in persoonlijke, dan wel in ruim maatschappelijke zin.

De hoogleraar Politieke Filosofie en Levensbeschouwing (Vrije Universiteit Amsterdam) stelt vast dat het huidige economische model mooie resultaten geboekt heeft: de massale armoede en honger zijn doortastend afgenomen, althans in de landen die geprofiteerd hebben van de industriële revolutie. Vandaag stuiten we echter op de grenzen van dat model. “Terwijl we welvarender zijn dan ooit in de geschiedenis, en meer mensen dan ooit ook daadwerkelijk in deze welvaart delen, terwijl we ook behoren tot de top vijf gelukkigste landen van de wereld, zien we opkomst van onbehagen en protest”, stipt de Nederlander aan.
Dat misnoegen is één van de reacties in een wereld die de economie ziet als een op eigenbelang gebaseerde ratrace. De ‘homo economicus’ heerst, terwijl we in wezen een ‘homo cooperans’ zijn: we moeten van concurrentie naar samenwerking, heel eenvoudig omdat we niet anders kunnen dan samenwerken (jij zorgt toch niet op je eentje voor alles wat je nodig hebt?). Daar moet de hele economie naartoe, want om de oude voort te zetten, zijn er straks sowieso geen grondstoffen meer en geraakt het klimaat helemaal uit de haak. Dat vergt een radicaal herdenken op alle niveaus, ook op die van de arbeidsorganisatie, opleiding en waarden, aldus Govert Buijs.

  • Waarom werken we zo hard? – Op weg naar een economie van de vreugde
  • Govert Buijs
  • Boom Uitgevers, 180 blz., €17,50
  • ISBN 97890 2442 6478

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, stephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen