< Terug naar overzicht

Total Recall

Auteurs:Gordon Bell & Jim Gemmell, Met een voorwoord van Bill Gates
Uitgever:Mouria, 254 blz.
ISBN:97890 458 0170 4
Prijs:€19.90
‘Total Recall’ is de volgende technologische revolutie, die de huidige digitale mogelijkheden radicaal doortrekt. Met enorme gevolgen voor werken én leven.

Misschien denkt u bij het horen van ‘Total Recall’ aan de gelijknamige film van Paul Verhoeven met Arnold Shwarzenegger en Sharon Stone. Een bedrijf verkoopt ‘fictieve reizen’: alleen de herinnering eraan wordt ingeplant in de hersenen. Maar bij een fictieve reis naar Mars voor een bouwvakker lijkt iets ernstig mis te gaan… De jongste tijd staat ‘Total Recall’ evenwel voor de nieuwste spectaculaire ICT-ontwikkeling. Met het gelijknamige boek van de pioniers Gordon Bell en Jim Gemmell, dat zopas onder dezelfde titel in Nederlandse vertaling verscheen, wordt die evolutie ongetwijfeld voer voor talloze speculaties, documentaires en debatten.

‘Total Recall’ betekent ‘absoluut geheugen’, het vermogen om je alles te herinneren. Er is zelfs méér: het gaat om het herinneren wanneer jij dat wenst, wanneer jij die bepaalde herinneringen of ervaring oproept. Je krijgt dus ook de volledige controle op die belevenissen: je kunt zo veel of zo weinig ophalen als je wil, wanneer je wil. Het lijkt erop of je kan googelen in je eigen ‘absolute geheugen’.

“Op dit moment zou het ons al verbazen als iemand een foto had van elke dag van zijn leven. Binnenkort wordt het mogelijk en betaalbaar om je hele leven digitaal vast te leggen. En daar kun je profijt van hebben”, stippen de auteurs aan. Het komt erop aan een digitaal dagboek of een e-memory van je leven te creëren. Dat moet kunnen via een collectie minuscule, onopvallend camera’s, microfoons en sensoren. Er worden zelfs sensoren in het licham mogelijk, zodat je gezondheid permanent gemeten wordt.

Drie ontwikkelingen maken ‘Total Recall’ straks mogelijk. Ten eerste: digitale camera’s, e-mail, mobiele telefoons en pda’s vormen de voorhoede van technologieën waarmee digitale registratie toeneemt.

Ten tweede: al die opnamen kunnen nu al voordelig opgeslagen worden (voor pakweg 200 euro koop je al voldoende geheugen om alles op te slaan wat je leest en hoort, plus tien foto’s van elke dag van je leven).

Ten derde: er zijn technologieën in ontwikkeling waarmee het mogelijk wordt die ontzettende berg gegevens slim, secuur en snel te doorzoeken, te analyseren en erover te rapporteren. “Google zal beslist niet het laatste bedrijf zijn dat buitengewone successen boekt met nieuwe zoektechnologieën”, merken de auteurs op.

Is dit het zoveelste loze sciencefiction idee? Lang niet noodzakelijk. Dit boek stamt immers niet van de eerste de beste verhalenspuiers. Gordon Bell stond al aan de wieg van het internet en is momenteel principal researcher bij Microsoft. Jim Gemmell is senior researcher bij het concern van Bill Gates, die het voorwoord voor dit boek schreef. Vooral Gordon Bell, zoon van de stichter van Bell Electric, heeft een reputatie opgebouwd die je niet zomaar kan negeren. De jongste jaren loopt hij rond met een SenseCam, een apparaat dat zoveel mogelijk van zijn belevenissen opslaat. Hij noemt zich dan ook een ‘lifelogger’ en voorspelt dat de mogelijkheden vlugger dan we denken al op grotere schaal toegepast kunnen worden. Neen, niet morgen, maar wel in een volgend decennium.

Is dit een boek om te signaleren aan HRM’ers? Zeer zeker. En dat is lang niet alleen het geval omdat er ook een hoofdstuk over de gevolgen op het werken, rekruteren, opvolgen van werknemers in zit. Deze evolutie is zo ingrijpend, dat een boek dat de principes ervan weergeeft en de gevolgen al behoedzaam aftast, zeker niet onaangeroerd mag blijven.


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen