< Terug naar overzicht

Toolbox voor onderhandelingen

Auteurs:Gijs Walter
Uitgever:Kluwer, 88 blz.
ISBN:978 90 4651 309 5
Prijs:€65.00
[p]Goed kunnen onderhandelen is een kerncompetentie van de succesvolle professional. Dat is echter geen aangeboren gave, maar een vaardigheid die u kunt leren en verfijnen. Het boek [i]Toolbox voor onderhandelingen[/i] wil fungeren als leidraad.[/p]

U hebt met tal van onderhandelingssituaties te maken. U onderhandelt met uw kinderen, uw schoonouders, collega’s, leidinggevenden, buren, leveranciers, klanten,… Het valt auteur Walter Gijs op dat we daarbij vaak een negatief beeld hebben over het onderhandelen: het gaat om winnen, de andere iets afpakken, iemand een loer draaien, hem of haar in de zak zetten. Gijs stelt zich de vraag of onderhandelen wel degelijk om winnen gaat. Hij denkt van niet. Onderhandelen gaat eerder over samen resultaten halen.


“Vijanddenken vertroebelt elk constructief overleg”, schrijft Gijs. “Bij heel veel onderhandelingen komt het erop aan te zoeken naar pistes die de gemeenschappelijke belangen kunnen dienen. Heel vaak blijkt immers dat de gemeenschappelijke belangen de conflicterende belangen overtreffen. Als de focus van de onderhandelingen er te veel op gericht is om de ander te overtuigen van het eigen gelijk, dan mondt dit vaak te snel uit in een impasse of een puur win-verliesgevecht.”


Daarom is het belangrijk om nooit negatief te spreken over de tegenpartij of om deze zwart te maken. “Dit leidt tot niets”, aldus Gijs. Hij raadt u aan frustraties te beheersen, rekening te houden met ieders gevoeligheden, te streven naar open communicatie en de relatie constructief te houden. “Scheid de mensen van het probleem”, zo luidt zijn devies.


Dit boek is een aaneenschakeling van adviezen. Gijs geeft u de ene na de andere praktische tip mee, zonder veel poespas, recht door zee. Af en toe zult u het gevoel krijgen dat een bepaald aspect meer uitgewerkt kon worden, maar dat ligt eerder aan de schrijfstijl dan aan echte lacunes. Waarom nodeloos dwalen rond algemeenheden? Waarom eerst algemene theorieën verkondigen om ze pas later concreet toe te passen? Wij raden dit boekje dan ook vooral degenen aan die snel de basis van onderhandelen willen leren en niets hebben aan grote communicatietheorieën.


Gijs heeft het over de basisprincipes van onderhandelingen en bespreekt de verschillende soorten onderhandelingen. Het belangrijkste deel van dit boek gaat in op het voorbereiden van onderhandelingen, volgens Gijs het meest verwaarloosde deel bij onderhandelingen. Nochtans is een voorbereide onderhandelaar (u raadt het al) er twee waard. Gijs heeft ook aandacht voor de fasen in onderhandelingen en de verschillende tactieken die u kunt gebruiken of die anderen tegen u zullen gebruiken. Dit alles maakt van dit boekje echt een gereedschapskist voor onderhandelen. Het heeft zijn titel dus niet gestolen.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen