< Terug naar overzicht

Survivalgids voor de kantoorjungle

Auteurs:Japke-d Bouma
Uitgever:Thomas Rap, 255 blz.
ISBN:97894 004 04113
Prijs:€19.90
Hoe overleef je de kantoorjungle? Wie snuistert in het nieuwe boek van Japke-d Bouma, stuit vooral op veel herkenbare ergernissen (en binnenpret).

Begin er niet aan. “Flirten, gedraai en gedoe is natuurlijk prima, maar stop ermee zodra er lichaamssappen in het spel dreigen te komen. Een verhouding met een collega? Kansloos. Mijn belangrijkste advies: ontkennen, wegkijken en als de krachten per ongeluk toch een keer zijn losgekomen, nooit, ik herhaal nóóit meer op terugkomen. Negeren. Focus.” Neen, dit is niet noodzakelijk ons advies, we citeren uit ‘Survivalgids voor de kantoorjungle’ van de Nederlandse expert ter zake (van de kantoorjungle, bedoelen we) Japke-d Bouma, die daarover ook geregeld schrijft in NRC Handelsblad.

Nu heeft Bouma haar inzichten gebundeld in een boek dat vooral veel kwinkslagen bevat, die op haast perfect onderkoeld Engelse wijze ook best cassant kunnen zijn. De hamvraag luidt of er onder al die ironie of zelfs opstekende scheutjes cynisme ook een laag sérieux ligt over de al dan niet merkwaardige gedragingen op kantoor. Serieuze hoofdstuktitels zijn er alvast genoeg. Zo staat er, bijvoorbeeld, gewoonweg ‘functioneringsgesprekken’. Ook in dat stukje gaat Bouma de jolige toer op, maar ze eindigt wel met twee voeten op de grond: “De échte functioneringsgesprekken, die heb je natuurlijk niet één keer per jaar, maar elke dag. Elk gesprek in de kantoorjungle is een functioneringsgesprek. (…) De échte functioneringsgespreken heb je niet met je baas, maar met je collega’s.”

Die aanpak typeert het boek. Grappig, dat wel, en steeds met een duidelijk punt, dat ook, maar finaal krijg je dan wel geen survivalgids voorgeschoteld. Ondanks al die kritiek (die vaak ook wel hout snijdt), blijf je achter met een uit de krant gescheurde columnbundel. Die columns zijn echter zo pienter opgebouwd en bevatten zoveel gniffelmomenten en herkenningspunten, dat je er lachend blijft in grasduinen. En leren we er iets uit? Jazeker, maar dan alleen als je echt niet weet wat er zoal onder de radar van het ‘politieke correcte’ kantoorgedrag wriemelt.

 

 

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen