< Terug naar overzicht

Piek

Auteurs:Anders Ericsson en Robert Pool
Uitgever:Spectrum, 335 blz.
ISBN:97890 00 340644
Prijs:€19.99
Jawel, u kunt wellicht nog heel wat beter presteren dan u dacht. Maar dan moet u er wel heel wat voor over hebben. Dat leren u en ik uit het boek 'Piek'.

Onmiskenbaar hebben de Beatles de grenzen voor de popmuziek gegrondvest. Hoe een aanvankelijk obscuur kwartet uit Liverpool daarin slaagde? Ze hadden zo’n 10.000 uur geoefend, toen ze begin jaren zestig in nachtbars in Hamburg optraden. Daar werden de oefeningen nog harder en finaal waren ze klaar om grenzen te verleggen.

Ja, dat voorbeeld (en talloze anderen, ook van legendarische managers en ondernemers) hebt u al opgepikt uit het boek ‘Uitblinkers’ van Malcolm Gladwell. Als u me plechtig belooft met tenminste 1000 deelnemers een gepeperd ticket te betalen (aanwijzing: beslist hoger dan een prestigieuze opera vanuit de beste loge in de Munt), halen we Gladwell naar België en zal u zeer zeker niet teleurgesteld zijn. Dan moet ik wel zo eerlijk zijn om te melden dat het onderzoek over de 10.000 uren oefenen die nodig zijn om een absolute ‘uitblinker’ te worden, niet van Gladwell zelf stammen, maar van de Zweedse psycholoog K. Anders Ericsson. Hij heeft nu zelf, samen met de doorgewinterde wetenschapsjournalist Robert Pool, een boek uitgebracht waarin zijn onderzoeken op een gepopulariseerde schotel geserveerd worden.

Uiteraard haakt de wetenschapper ook in op de beruchte 10.000 urenregel. Hij bevestigt dat aantal voor zijn onderzoek bij violisten, maar nuanceert dat het om doelgerichte oefening moet gaan (met een mentor, met kans op feedback). Je kan ook minder trainen als je dat maar zeer gericht doet en excellente feedback krijgt. Die kregen de Beatles ook in Hamburg …

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen