< Terug naar overzicht

Mijn baas is een k!%=2@k

Auteurs:Maun Richard
Uitgever:Scriptum, 174 blz.
ISBN:90 5594 462 9
Prijs:€16.00
[p]Iedereen heeft wel eens in de carrière een baas die hij of zij vervloekt(e). In dit boek met de provocerende titel ‘Mijn baas is een k!%=2@k’ biedt Richard Maun praktische tips die helpen de alledaagse confrontaties met het monster op kantoor te overleven.[/p]

Richard Maun windt er geen doekjes om. “Dit boek gaat over stappen zetten, over verder zien te komen met dat vreselijke stuk vreten van een baas van je”, schrijft hij in de inleiding. Maun is bewust schofferend en gebruikt te pas en te onpas krachttermen en pikante opmerkingen. U zal dan ook geen fijnzinnigheid vinden in dit boek en indien u op zoek bent naar een theoretische uiteenzetting komt u bedrogen uit. Feit blijft dat als u elke twee tot vijf jaar van baan wisselt, u 9 tot 22 bazen gehad hebt voor uw 65ste. Allicht zullen daar een paar ‘k!%=2@kken’ tussen zitten, die u onterecht slecht behandelen. U zult ook wel eens, toen u thuiskwam van het werk, de voordeur met een klap dichtslaand, geroepen hebben dat uw baas een klootzak is. Want daar staat ‘k!%=2@k’ voor, mocht u dit – afgeleid door de cover met de opgestoken middelvinger (die niet iedereen zal aansporen het boek ter hand te nemen) – nog niet beseffen.


Hoewel we de stijl niet helemaal appreciëren, geven we toe dat Maun met een mix van geestigheid en inzicht toch dicht bij de werkelijkheid blijft. Dat het een wat opgesmukte Hollywood-werkelijkheid is, moet de lezer er maar bij nemen. De auteur beschrijft spottend allerhande werksituaties, maar geeft wel handige tips om deze te verbeteren. De nadruk ligt op het bepalen van het beestachtige karakter (het gedrag) van de manager, gesymboliseerd door vier dieren uit de Serengeti: de krokodil, de leeuw, de olifant en het stokstaartje. Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: de sluwe krokodil en het nergens te bekennen stokstaartje vermijden de confrontatie, de agressieve leeuw en de emotionele olifant zoeken de confrontatie op. De krokodil en leeuw zijn stabiel in tegenstelling tot het stokstaartje en de olifant. Deze types worden beschreven en u leert hoe u hen moet behandelen om zelf gelukkig te blijven. Maun laat u met dit doel een ‘persoonlijk overlevingspakket’ (POP) ontwikkelen door middel van een vragenlijst die u doet nadenken over de situatie waarin u zit, de gewenste situatie en de stappen die nodig zijn om het gewilde te bereiken.


Wie bereid is door het overdreven karakter heen te lezen en zich niet veel aantrekt van opmerkelijke foutjes (zo is het stokstaartje afgebeeld als bever en staan onder het titeltje ‘de negen vragen’ 15 vragen geformuleerd) krijgt een aardige beschrijving van de types leidinggevenden en hoe u er moet mee omgaan. Dat het boek een reddingsboei is voor wie lijdt onder een onplezierige werkomgeving - zoals Maun beweert - is misschien een brug te ver gesprongen, maar het is wel een leuk en cynisch cadeautje waaruit u toch het een en ander zal onthouden.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen