< Terug naar overzicht

Hoe de juiste medewerker kiezen?

Auteurs:Eveline Schollaert, Bart Van Theemsche, Gerd Jacobs
Uitgever:, 204 blz. blz.
Prijs:€22,50 €
‘Vind de ware… medewerker’ is verplichte en tegelijk zeer toegankelijke lectuur voor iedere selectieverantwoordelijke van hoog tot laag in de organisaties, maar ook voor alle HR-directeurs en -managers, leidinggevenden die een rol spelen bij selecties en bedrijfsleiders van kmo’s.

Met enige intelligente inspanning vindt u wel kandidaten. Maar dan begint het pas. Een juiste selectie maken – de ‘ware’ medewerker uit het aanbod pikken – blijft een van de moeilijkste aspecten van HR. Het komt er immers op neer het gedrag van de nieuweling zo goed mogelijk te voorspellen. Niets is moeilijker dan menselijk gedrag voorspellen, er bestaan geen wondermiddelen voor (wat sommigen u ook mogen wijsmaken).

Met ‘Vind de ware… medewerker – Juist selecteren in theorie en praktijk’ bieden Eveline Schollaert, Bart Van Theemsche en Gerd Jacobs (alle drie verbonden aan Hogeschool Gent) u een bruikbaar werk aan, dat uw keuze-kopzorgen en -hoofdpijn kan verminderen.

De auteurs stellen terecht dat het aanwervingsproces de sleutel vormt voor een effectief personeelsbeleid: “De kwaliteit van de nieuwe medewerkers heeft een substantiële impact op het welslagen van de andere HR-facetten. Meer nog, de capaciteiten en performance van medewerkers zijn de motor van de organisatie en drijven zo de economie aan. Steeds meer organisaties beseffen bijgevolg dat hun menselijk kapitaal hun voornaamste competitieve voordeel vormt. Het selecteren van getalenteerd personeel is dan ook cruciaal voor het voortbestaan en het succes van organisaties.”
Toch wordt selectie te vaak beschouwd als een kostenpost, waarbij snelheid en efficiëntie voorrang hebben. Terwijl de kost van een foute selectie torenhoog oploopt, wegens onder meer ontslagkosten, of wanneer de nieuweling zelf voortijdig vertrekt, het prijskaartje van een nieuwe aanwervingsprocedure en het feit dat het werk niet gedaan wordt.
Selectie moet dus professioneel gebeuren, niet op basis van intuïtie en noch minder met het gebruik van foute instrumenten.

De auteurs tekenen een overzichtelijk en chronologisch stappenplan uit voor een goede selectie, van voorbereiding tot nazorg. Dat doen zij door met gulle hand tal van wetenschappelijke inzichten naar de praktijk te vertalen en te illustreren met concrete voorbeelden.

Lees meer over


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen