< Terug naar overzicht

Ga toch leidinggeven!

Auteurs:Dion Kotteman
Uitgever:Van Haren Publishing, 113 blz.
ISBN:97890 8753 7227
Prijs:€19.50
Het oude controleer-en-commandeer-systeem werkt niet meer, maar dat betekent niet dat er geen duidelijk leiderschap nodig is. Dion Kotteman zoekt uit op welke manier leidinggeven vandaag wérkt.

“Wanneer leiderschap onzichtbaar wordt gemaakt, is het ineens populair in Nederland. Zou dat iets betekenen voor de soort leiderschap die in Nederland past?” Ongetwijfeld klinken vele antwoorden hierop bevestigend, verwijzend naar het poldermodel waarmee we onze noorderburen vaak associëren. Dion Kotteman refereert evenwel naar het begrip ‘onzichtbaar leiderschap’ van Mathieu Weggeman. Als er één zaak is die zijn boek duidelijk wil maken, is dat leiderschap absoluut niet onzichtbaar kán zijn. Nochtans pleit hij evenmin voor het oude controleer-en-commandeer-systeem. Een leider mag zich echter niet verbergen achter populaire kreten.

Zijn titel en vooral ondertitel lijken op een afrekening met coaching: ‘Ga toch leidinggeven! – Een manifest tegen overmatig coachen’. Al gauw blijkt Kotteman juist geen coachingfobie te hebben. Alleen mogen we leiden en coachen niet met elkaar verwarren. Zelfs bij senior kenniswerkers is er nog altijd iemand nodig die richting wil, kan en durft te geven. Dat kan niet door zo’n expert voor voldongen feiten te stellen, maar “een laat-maar-waaien-stijl werkt ook niet.”

Het boek blijkt een stevig pleidooi voor een passende leiderschapsstijl, waarbij leiden en coachen elkaar vooral niet uitsluiten. De auteur heeft zelf alvast een opmerkelijke carrière gelopen en is daarbij in aanraking gekomen met heel uiteenlopende leiderschapsstijlen. De voormalige politieofficier werd hoofd van de IT-systemen, trok naar de bankwereld en leidt nu een overheidsdienst.

 


< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen